Ziua Marinei, marcată de Forțele Navale și la Galați

Ziua Marinei, marcată de Forțele Navale și la Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Forțele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, mai multe evenimente dedicate Zilei Marinei în porturile de la Dunăre (Galați, Brăila, Tulcea) și Marea Neagră (Constanța, Mangalia), dar și la București și în portul de pe lacul Bicaz.

La Galați, marinarii militari vor organiza duminică, 14 august, între orele 10,00-13,00, pe Faleză (zona „La elice”), Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate navele fluviale acostate, precum și o expoziție de armament și tehnică militară. Totodată, publicul gălățean va fi invitat să participe la jocuri marinărești și să asiste la exerciții demonstrative.

Luni, 15 august, în intervalul orar 18,00-20,00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exercițiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare și parada navelor civile.

Centrul de greutate al manifestărilor de Ziua Marinei va fi la Constanța, unde va fi o amplă desfășurare de forțe, fie că e vorba de defilarea și vizitarea navelor militare, expoziții de tehnică și armament, concerte, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ și chiar un spațiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Sărbătoarea s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspecte ce țin de dezvoltarea Marinei Militare.

Citit 1647 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2022 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.