Tânăra moartă în Maternitatea Botoșani nu a primit îngrijiri timp de șapte ore
Foto: botosaninews.ro

Tânăra moartă în Maternitatea Botoșani nu a primit îngrijiri timp de șapte ore
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tânăra de 25 de ani care a decedat, vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară". Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.

"În intervalul orar 23,30 - 00,45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00,53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă. În intervalul orar 00,45 - 07,35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07,35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8,20 declarându-se decesul", se precizează în raportul făcut public de DSP.

Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat că "la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/ protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri". Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.

Potrivit oficialilor DSP, cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani a dispus realizarea unei anchete interne după ce tânăra însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare, în condiţiile în care sarcina i se oprise din evoluţie. Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant, cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile, relatează news.ro.

Personalul medical de la Maternitatea din Botoşani care era de gardă în noaptea respectivă are activitatea suspendată, în urma deciziei conducerii spitalului. De asemenea, şefii unităţii sanitare au cerut realizarea unui audit extern care să evalueze modul în care protocoalele au fost aplicate şi au sesizat Comisia de disciplină, Consiliul Etic din cadrul spitalului, dar şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali.

Citit 685 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 16:41

1 comentariu

  • postat de Cetatean
    Vineri, 01 Septembrie 2023 15:45
    78.129.186.***
    Un exemplu elocvent al unei familii iresponsabile.Decedata a pierdut a-4-a sarcina tot prin avort incomplet;i s-a spus atunci sa nu mai procreeze. .Au ignorat recomandarea ,a-5-a sarcina a fost fatala.A fost adusa la spital in stare grava,ca sa nu moara acasa.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.