Flux continuu pe Dunăre pentru cerealele ucrainene

Flux continuu pe Dunăre pentru cerealele ucrainene
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a prezentat, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, trei decizii luate pentru creşterea nivelului de tranzit al cerealele din Ucraina, pe Dunăre, prin România. Aceste decizii au fost precedate, luna trecută, de o întâlnire la nivel înalt derulată la Galați.

Conferinţa de presă a avut loc în Portul Constanţa, în urma unei întâlniri, la sfârșitul săptămânii trecute, între înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Ucrainei, Republicii Moldova şi României, în care s-a discutat despre transportul cerealelor din Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Ambasada SUA la Bucureşti.

"Am avut o întâlnire foarte bună astăzi, care a fost precedată în urmă cu câteva săptămâni de cea de la Galaţi, unde am luat decizii care au dus la îmbunătăţirea acestui tranzit de cereale prin România. Astăzi, de asemenea, am luat decizii care vor îmbunătăţi şi vor creşte nivelul de tranzit al grânelor prin România. Ca să vă dau un ordin de mărime, în luna august s-au tranzitat prin România peste 2,5 milioane tone de grâne. Nivelul la care dorim să ajungem în lunile următoare este de 4 milioane tone, este posibil acest lucru şi am să vă dau câteva decizii pe care le-am luat azi şi câteva modalităţi prin care se poate creşte această capacitate de tranzit", a spus Grindeanu.

Potrivit acestuia, trei dintre deciziile luate se referă la navigarea în mod continuu pe canalul Sulina, creşterea numărului de piloţi, transbordarea cerealelor direct de pe un vapor pe altul. "Prima ar fi implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina 24 de ore din 24 şi acest lucru se va termina în această toamnă. Asta va duce automat la creşterea acestui tranzit. Doi, am reuşit să mărim numărul de piloţi şi încă o dată vreau să mulţumesc Ministerului Apărării Naţionale, care ne-a ajutat cu încă zece piloţi, faţă de cei 54 pe care îi aveam deja înmatriculaţi. Asta ne duce la un număr absolut rezonabil de piloţi care să tranziteze canalul Sulina. De asemenea, în Portul Constanţa, în perioada următoare vor fi luate câteva decizii legate de transbordare ship to ship, astfel încât doar prin această operaţiune să mărim cu 500.000 tone această capacitate de transport. V-am dat doar trei decizii din ceea ce am hotărât astăzi, trei modalităţi de creştere", a afirmat ministrul Transporturilor.

Grindeanu a mai spus că o întâlnire similară celei de vineri va avea loc şi în octombrie sau noiembrie, pentru a se analiza dacă măsurile decise au efectul scontat. "Ne vom vedea în mod sigur şi în octombrie sau noiembrie, să vedem dacă deciziile noastre de astăzi au avut sau au efectul scontat, astfel încât să ajutăm la tranzitul acestor cereale. Vreau să reafirm sprijinul Guvernului României pentru Ucraina, să condamn încă o dată agresiunea Rusiei şi să spun cu fermitate că vom sta alături de Ucraina până la capăt în acest conflict provocat de agresorii ruşi", a mai afirmat ministrul Sorin Grindeanu.

Citit 1929 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 18:50

7 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 18 Septembrie 2023 20:09
  5.13.167.***
  @eu. Luati is altii... si omoara oamenii cu masina! Eu zic sa-ti revizuiesti comportamentul! Ei fi vre-un pui de secu'...
  0
  0
 • postat de Ivanov
  Luni, 18 Septembrie 2023 10:41
  213.233.88.***
  Minciuni 40 de piloți mari și lați de unde a scos 54 Grindeanu , poate pe hârtie, poate cineva încasează bani pentru 54 de piloți dar faptic 40,din care 10 pensionari,luna trecută a murit unul Da in tura liberă deci nu se pune și armata,,,??????
  0
  0
 • postat de eu
  Luni, 18 Septembrie 2023 09:03
  86.124.201.***
  Navigabilitatea la Gurile Dunării e problemă de nivel european de 200ani.Ea nu se dezbate în jurul găleții de var sau în ce amestecați voi care înjurați pe aci.Vedeți-vă de treburile voastre,că nu v-a întrebat nimeni de sănătate.Apropos,când înjuri nu dai,că văd că tu iancule vrei să fii luat?
  0
  0
 • postat de Iosef Gabriel
  Luni, 18 Septembrie 2023 07:46
  82.77.140.***
  Să nu fim tâmpiți!
  Sunt cerealele fondurilor de investiții americane, mai pe scurt, ale satanelor care conduc lumea!
  Din păcate lacheii de la conducerea țării noastre, fac jocurile satanelor și duc țara în prăpastie!
  Stă în puterea noastră să schimbăm totul în favoarea noastră.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 17 Septembrie 2023 23:20
  5.13.167.***
  Spre deliciul lui @eu sa-mi iei greselile undeva!
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 17 Septembrie 2023 23:19
  5.13.167.***
  Cat s-a sapat canalul BASTROI??? NU AM VAZUT MASURATORILE LIVE! A, FAC CE VOR?... NASTI! INGHIDETI TOT! TAXE!
  Adica ei ne iau 6% taxe si noi MOACA! BA NATIE MAI SLABA CA romanica NU AM VAZUT! VA CALCA TOTI CU BOCANCII.. cand avem ANALFABETI LA .. directie... conducere???? CARE?
  0
  0
 • postat de Nicusor
  Duminică, 17 Septembrie 2023 21:54
  5.13.144.***
  "Flux continuu pe Dunăre pentru cerealele ucrainene". Dar cele a fermierilor romani ???
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.