Guvernul a adoptat măsurile fiscale

Guvernul a adoptat măsurile fiscale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pe care își va asuma răspunderea în Parlament. "România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate, înseamnă 15% din PIB", a declarat Ciolacu, citat de HotNews.

Potrivit sursei citate, planul premierului este să treacă repede, în această săptămână, noile modificări prin Parlament, unde PSD și PNL au o majoritate confortabilă. Conform procedurii, proiectul de lege este trimis în Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente, care pot fi preluate sau nu de către Guvern. După asumare, parlamentarii pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu este aprobată, proiectul de lege se consideră aprobat. Potrivit surselor HotNews.ro, ședința de asumare ar urma să aibă loc miercuri.

"Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate, înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții. Avem un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital.

Ca premier sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro și există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR.

Însumat, vorbim de o miză uriașă: peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu-mi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României", a declarat Marcel Ciolacu, după ședința de Guvern.

"Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul e că austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19% la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest guvern nu crește însă TVA standard (va rămâne 19% - n.r.) și păstrăm la 9% TVA pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă", a mai spus premierul.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, "nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, iar în construcții, prin OUG, mărim salariul minim cu 12,5% de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Vorbim de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus. Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare".

Premierul a mai afirmat că "este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, o să fac eu acest pas. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. E nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă e singura șansă pentru a continua dezvoltarea României".

Citit 562 ori Ultima modificare Luni, 25 Septembrie 2023 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.