Sistemul de garanţie-returnare devine funcţional din 30 noiembrie

Sistemul de garanţie-returnare devine funcţional din 30 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, sistemul de garanţie-returnare (SGR) devine funcţional şi în România, conform prevederilor legale naţionale. Este, de fapt, data de la care consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate, urmând ca, după golirea ambalajului, să îl predea într-un punct de returnare organizat de comercianţi, pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial, informează Mediafax.

SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost creat în ideea de a încuraja reciclarea şi gestionarea eficientă a deşeurilor ambalajelor, deopotrivă de către populaţie şi companii. Sistemul este aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizat pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, care vor trebui să fie etichetate cu un marcaj specific.

Din punct de vedere legislativ, a fost impusă companiilor producătoare, importatorilor şi comercianţilor de produse ambalate participarea la un sistem de colectare şi reciclare a ambalajelor primare nereutilizabile şi au fost stabilite obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR. În România, acest sistem este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (publicată în MO 955/06.10.2021).

Garanţia trebuie să fie evidenţiată distinct în documentele fiscale, respectiv factura sau bonul fiscal. Legislaţia românească nu prevede un tratament fiscal specific aplicabil garanţiei SGR.

În România, aproximativ 38% din deșeurile abandonate reprezintă deşeuri de plastic, sticlă şi metal.

Citit 905 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2023 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.