„Legea austerității” a trecut de Curtea Constituțională

„Legea austerității” a trecut de Curtea Constituțională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins, miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea USR și Forţei Dreptei, semnată şi de către deputaţii Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care atunci erau la PNL, pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională. Curtea a constatat că „angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”.

„În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi ale jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale criticate în mod punctual de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”, arată comunicatul de presă al CCR.

Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat al persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională, iar în unanimitate au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30, formulate în sesizare.

Președintele CCR, Marian Enache, a anunţat că, după motivarea deciziei Curții, legea poate fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

La sfârșitul lunii septembrie, USR şi Forţa Dreptei au invocat, în sesizarea depusă, faptul că nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. De asemenea, aceștia susțineau că 13 articole din Constituţie sunt călcate în picioare de premier cu proiectul de lege asumat. „Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi. Sunt modificate 22 de acte normative. Nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala bala portocala în tot proiectul ăsta, unele prevederi se aplică la 1 octombrie, unele se aplică la anul, unele în 2025. CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate. A spus clar că atunci când îţi angajezi răspunderea ca guvern trebuie să ţi-o angajezi pe ceva urgent, pentru ceva care se aplică imediat şi nu ai altă variantă. În cazul nostru, cum spuneam, ei au făcut o reformă care se aplică neunitar. Nu era o urgenţă, trebuia trecută prin Parlament”, a declarat, la acea vreme, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu.

Citit 1822 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.