Guvernul Ciolacu a dat fotbalul și economia jos din pod

Guvernul Ciolacu a dat fotbalul și economia jos din pod
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul a aprobat vineri o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare până la sfârşitul anului, pentru încadrarea în ţinta de deficit asumată, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu.

"Astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetară asumată prin Programul de convergenţă. Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR", a transmis Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că actul normativ nu se aplică cheltuielilor din domeniul sanitar şi din învăţământ. "Dar, să fie şi mai clar: acest act normativ nu se aplică pentru cheltuieli cu medicamente şi materiale sanitare, cu serviciile medicale, cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ", a menţionat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a adăugat că, de asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene, adăugând că, pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă. Conform premierului, Executivul va sprijini finalizarea celor 2.800 de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. "Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci şi creşterea absorbţiei fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la sfârşitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării. Mai întâi, în limita sumei de un miliard de lei", a explicat Ciolacu.

În aceeași ședință de Guvern, urma să fie adoptată și o hotărâre privind susținerea candidaturii României pentru găzduirea finalei europene de fotbal. "Vom adopta hotărârea de Guvern prin care susţinem candidatura României pentru găzduirea finalei Europa League din 2026 sau 2027. Sper să putem repeta momentul 2012, când Arena Naţională a găzduit finala aceleiaşi competiţii", a precizat prim-ministrul, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului. Proiectul prevede asigurarea cadrului legal în vederea organizării finalei UEFA Europa League la Bucureşti, fiind necesare în acest sens o serie de scrisori de garanţie sau de confirmare, care presupun angajamentul instituţiilor statului pe diferite paliere. Totodată, urmează să fie constituit un comitet interministerial de coordonare, structură fără personalitate juridică, având ca obiectiv asigurarea condiţiilor necesare, obţinerea dreptului de organizare, precum şi pregătirea şi desfăşurarea efectivă la Bucureşti a finalei UEFA Europa League din 2026 sau 2027.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa miercuri că a semnat angajamentul pentru depunerea candidaturii. Potrivit acestuia, calendarul este unul "strâns", iar termenul pentru depunerea candidaturii este 15 noiembrie. "Alte trei ţări candidează pentru organizarea evenimentelor: Germania, Turcia şi Scoţia. După deliberările UEFA, oraşele care vor găzdui cele două finale vor fi anunţate în mai 2024", menţiona Nicuşor Dan.

Citit 630 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 20:05

1 comentariu

  • postat de covrigi de buzau
    Vineri, 27 Octombrie 2023 20:51
    89.39.81.***
    marcel ciolacu merita nota 1 pe tricou...repetent prin definitie....
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.