Vouchere pentru victimele infracțiunilor

Vouchere pentru victimele infracțiunilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi că pregătirea pentru emiterea voucherelor ce vor fi acordate victimelor infracţiunilor se află într-o fază avansată, fiind deja demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea acestor tichete.

Ea a menţionat că voucherele sunt acordate victimelor infracţiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente. "E vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă sau de uz personal", a completat Gorghiu. Ministrul a explicat şi ce va fi necesar să facă victima unei infracţiuni, după operaţionalizarea sistemului, pentru a beneficia de un astfel de voucher.

"În primul rând, trebuie să depună o plângere la poliţie; în al doilea rând, trebuie să depună o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher, pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoile urgente la un tribunal în a cărei circumscripţie domiciliază victima. (...) Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, iar această comisie primeşte cererea, o soluţionează un complet de doi judecători şi, dacă este întemeiată, se stabileşte cuantumul acestui voucher", a declarat Gorghiu.

Potrivit ministrului Justiţiei, valoarea unui voucher nu poate depăşi cinci salarii minime brute pe ţară, adică 16.500 de lei.

Conform MJ, beneficiarii ar urma să fie persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la articolele 188 şi 189 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la articolul 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la articolele 218-220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la articolele 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violență.

Citit 481 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.