Inventarierea terenurilor neproductive, finalizată

Inventarierea terenurilor neproductive, finalizată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) anunţă că a terminat inventarierea scriptică a terenurilor proprietate de stat ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice.

"Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a terminat inventarierea scriptică a terenurilor proprietate de stat ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice. Ca parte a Planului REPowerEU, aceste suprafeţe vor fi identificate cu exactitate şi vor fi efectuate studii pedologice privind calitatea terenurilor, pentru ca numai acelea care nu sunt propice pentru producţia agricolă să fie destinate altor activităţi, precum producţia de energie verde", anunţă ADS.

Astfel, au fost identificate aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţele Constanţa - 2.738 ha, Brăila - 1.550 ha şi Argeş - 1.222 ha. La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV şi V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonităţii agricole. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Călăraşi - 26.625 ha, în judeţul Sibiu - 9.377 ha şi judeţul Dolj - 4.906 ha.

În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislaţiei, pentru a permite încadrarea ca "zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)" a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/ degradate, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Citit 648 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2023 16:50

2 comentarii

  • postat de das
    Marți, 07 Noiembrie 2023 23:30
    89.137.224.***
    Sa va spun eu cum e in Romania! Daca ar fi toata din panouri si eoliene ar interveni statul mafiot si ar pune taxe si tot scumpa e energia chiar daca soarele si vantul sunt gratis ! Astia nu te lasa sa traiesti si nici sa faci ceva! Ma mut in America! Jos comunismul!
    0
    4
  • postat de marr
    Marți, 07 Noiembrie 2023 20:53
    86.124.203.***
    Daca e tot 'REPowerEU' ...statu'-partidu' sufletului ...nu se gandeste sa participe la construirea acele parcuri solar/eolian ..sa investeasca un ban in Productie(de enegie) sa aibe un ban la buget ? Sau Statul Roman are Interzis ?
    E numa' ptr Privati ?
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.