Schemă pentru garantarea originii românești a produselor alimentare

Schemă pentru garantarea originii românești a produselor alimentare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Legea privind instituirea Schemei de certificare voluntară "De Origine România - DOR" a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 266 de voturi "pentru", niciunul "împotrivă" și două abțineri. Proiectul a fost inițiat de 83 de parlamentari PNL și un senator PSD, informează Mediafax.

Schema, la care vor avea acces producătorii şi procesatorii români, ar garanta faptul că produsul este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească, reiese din raportul comisiei de specialitate. Inițiatorii menționează că introducerea unui certificat DOR prin care este atestată originalitatea materiilor prime "reprezintă un element de mândrie națională, dar și un instrument transparent care poate ajuta consumatorul în procesul de achiziție".

"Pentru obținerea certificatului de calitate DOR, producătorii și procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte, cuprinzând originea produselor, atestarea ca producător, autorizație sanitar-veterinară, caracteristicile produselor, declarații pe proprie răspundere privind proveniență și arealul produselor agroalimentare. Propunerea legislativă instituie un set de sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor de certificare a calității, precum și situațiile în care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logoul DOR", se arată în expunerea de motive.

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Citit 433 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2023 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.