România continuă "sprijinul ferm" pentru Ucraina

România continuă "sprijinul ferm" pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Administrația Prezidențială anunță că președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează Mediafax.

Cu prilejul convorbirii, cei doi lideri "au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări cu privire la situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră, iar președintele României l-a asigurat pe președintele Volodimir Zelenski de continuarea sprijinului ferm al țării noastre pentru Ucraina". De asemenea, Klaus Iohannis "a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile".

Președinții au discutat și "despre dezvoltarea relației bilaterale și prioritățile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc și dorința comună de a avansa substanțial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două țări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a președintelui Volodimir Zelenski la București, în octombrie 2023, și conform declarației comune semnate atunci de cei doi șefi de stat".

În acest context, președintele României a salutat progresele referitoare la recunoașterea de către Ucraina a inexistenței așa-zisei "limbi moldovenești", ca urmare a celor convenite de cei doi președinți în octombrie 2023, și a subliniat importanța respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent și principial între cele două țări pe toate dosarele de interes reciproc.

Cei doi lideri au mai vorbit despre integrarea Ucrainei în structurile occidentale. "Președintele Klaus Iohannis și omologul ucrainean au discutat și despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, președintele României felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit în mod deosebit președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros și susținerea acordate de șeful statului român personal și de România în atingerea acestui obiectiv.

Președintele României și președintele Ucrainei au discutat, de asemenea, despre parcursul euroatlantic al Ucrainei și despre prioritățile la nivel aliat din acest an, precum și despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii Summitului NATO de la Washington", a precizat Administrația Prezidențială.

Citit 577 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.