Doi foști premieri și USR, acuzați de situația privind Roșia Montană

Doi foști premieri și USR, acuzați de situația privind Roșia Montană
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Partidul Social Democrat (PSD) îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloş că este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană şi la fel de vinovat îl consideră pe premierul Ludovic Orban, care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului", subliniază PSD, citat de News.ro.

"PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloş este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană. Cetăţenii români trebuie să ştie acest lucru! Indiferent de decizia pe care o va comunica instanţa internaţională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roşia Montană, Dacian Cioloş a ştiut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deţinătorul dreptului de exploatare", afirmă PSD, într-un comunicat oficial.

Potrivit PSD, "Cioloş a ştiut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român şi că toţi contribuabilii din România ar putea fi obligaţi să plătească daune uriaşe, cu un impact negativ uriaş asupra economiei naţionale".

"Sub acest aspect, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi se descalifică definitiv pentru orice funcţie de demnitate publică. Cioloş nu mai poate cere votul cetăţenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriaşe! La fel de vinovat este şi premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului", subliniază PSD.

Social-democraţii afirmă că, "de asemenea, o mare parte din răspundere revine USR, care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniştrii săi din Guvernul Cîţu, s-a opus cu vehemenţă retragerii dosarului de la UNESCO, deşi ministrul Finanţelor de atunci a atras atenţia că România riscă să plătească daune uriaşe cuprinse între 0,5 şi 3,5 miliarde de dolari".

"Aceiaşi protagonişti sunt responsabili şi pentru achiziţiile supradimensionate de vaccinuri COVID, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de un miliard de euro. Românii trebuie să ştie din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaţionale", se precizează în comunicat.

PSD subliniază că nu pune în discuţie nici oportunitatea şi nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roşia Montană. "Problema în cauză este că statul român, prin guvernele care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloş, Orban şi USR l-au încălcat cu bună ştiinţă, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă", mai spune PSD.

Citit 573 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2024 18:03

1 comentariu

 • postat de Nedumiritul
  Luni, 05 Februarie 2024 19:22
  89.136.185.***
  Hopa..... Subminarea economiei naționale! Am mai auzit de acuzația asta. Știe cineva cu ce sentință s-a lăsat? Și nici nu era subminarea economiei naționale ci invers.
  0
  2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.