Aplicație IA la Casa de romi de la Muzeul Satului

Aplicație IA la Casa de romi de la Muzeul Satului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lazăr, o aplicaţie cu inteligenţă artificială (IA), va conduce vizitatorii în Casa de romi, care va fi inaugurată în Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" în luna aprilie, ca urmare a finalizării unui proiect dedicat acestei etnii, informează Agerpres.

"Pentru că ne-au mai rămas nişte bani, facem şi o poveste cu inteligenţa artificială, adică un personaj, care se va numi Lazăr, va conduce vizitatorii în cadrul expoziţiei - şi sper să-l transferăm după aceea şi prin casă - şi va răspunde la întrebări. Suntem, probabil, primul muzeu care face un lucru de genul acesta, datorită fondurilor norvegiene", a declarat pentru Agerpres managerul instituţiei muzeale, Paula Popoiu, care a precizat că este vorba despre proiectul "ROM(a)NOR Interferences", dedicat romilor, implementat de Muzeul "Dimitrie Gusti" cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021 prin Programul RO-Cultura.

"Proiectul presupune cercetarea etniei rome şi câteva obiective obligatorii de îndeplinit. Am adus casa de romi, am transferat-o în sat după o cercetare de un an de zile prin satele rome din toată ţara. Am ales casa Calbor, din satul Calbor, casa lui Lazăr Năftănăilă, unul dintre liderii acestei etnii din perioada interbelică. Alt obiectiv este un transfer al unei şure tradiţionale. Deci avem realitatea virtuală pentru expoziţia pe care o s-o facem acolo. Aplicaţiile sunt gata, iar luni plecăm în Norvegia cu o expoziţie despre romii noştri", a precizat managerul.

Citit 487 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2024 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.