Prețurile la energie și gaze scad, dar Guvernul menține schema de plafonare

Prețurile la energie și gaze scad, dar Guvernul menține schema de plafonare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Furnizorii de electricitate și gaze au venit la începutul lunii martie cu mai multe oferte față de luna trecută sub plafoanele stabilite de stat. La gaze, spre exemplu, există companii care furnizează la un preț cu 33% mai mic decât cel din plafon. Chiar și așa, Ministerul Energiei insistă să păstreze schema de plafonare-compensare și chiar a circulat un proiect prin care termenul s-ar putea prelungi de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026, comentează Hotnews.

La gaze, există 26 de oferte destinate consumatorilor casnici și toate sunt sub plafonul stabilit de stat la 0,31 lei pe kWh. Cea mai ieftină este cu 33% sub plafon (0,21 lei/kWh).

La energie electrică, sunt trei praguri de consum. Pentru consum mic, de sub 100 kWh, nu există oferte sub plafonul de 0,68 lei/kWh, însă există 29 de oferte la acest preț. Pentru consumul mediu, între 100 și 255 kWh, sunt trei oferte sub plafonul de 0,8 lei/kWh și 15 oferte egale cu plafonul. Cei care consumă mai mult de 300 de kWh au la dispoziție 10 oferte sub plafon (1,3 lei/kWh) și 36 egale cu plafonul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea săptămâna trecută, la ZF Power Summit, că schema de plafonare-compensare va rămâne în vigoare până la 31 martie 2025, notează sursa citată. Tot în aceste zile a circulat în spațiul public un proiect prin care s-ar dori prelungirea schemei până la 31 martie 2026, potrivit publicației InvesTenergy.ro.

Pe de altă parte, schema de plafonare-compensare a facturilor la energie și gaze naturale din România a ajuns în atenția Comisiei Europene, în contextul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinainte de criza energetică, iar țara noastră este singura care mai acordă subvenții. Autoritățile de la Bruxelles încearcă acum să înțeleagă de ce Guvernul de la București vrea să mențină schema până în 2025.

Citit 511 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2024 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.