Măriri de salarii în sistemul de sănătate şi cel din asistenţă socială

Măriri de salarii în sistemul de sănătate şi cel din asistenţă socială
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi de guvern privind majorarea salariilor de bază ale personalului medical prevede venituri mai mari pentru asistenţii medicali cu 30 la sută şi pentru medici cu 8 la sută, acordate în două tranşe, din lunile martie şi iunie.

"Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5 la sută acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35 la sută, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20 la sută, personalul auxiliar - 25 la sută şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5 la sută acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8 la sută. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie", a spus ministrul Rafila, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a punctat că întotdeauna există şi persoane nemulţumite, dar "deschiderea de care a dat dovadă guvernul în cadrul constrângerilor bugetare existente a fost maximă".

"Mai mult decât atât nu cred că se poate acorda. E un început care arată buna-credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii, a guvernului pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical. A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35 la sută, în funcţie de categoria profesională. (...) Este o remuneraţie corectă", a adăugat Rafila.

Potrivit acestuia, trebuie dezvoltate criterii de plată pentru performanţă. "Nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit. (...) Performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm. (...) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări", a mai afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Guvernul a aprobat majorarea cu 20 la sută, în două tranşe, a salariilor de bază pentru personalul din sistemul de sănătate şi cel din asistenţă socială, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

"Guvernul vine cu o măsură prin care să stimuleze resursa umană din întregul sistem sanitar şi al asistenţei sociale. Beneficiari sunt peste 235.000 de salariaţi din sistemul de Sănătate, precum şi circa 46.000 de persoane încadrate pe funcţii de specialitate de îngrijire şi personal TESA din unităţile şi centrele de Asistenţă Socială cu sau fără personalitate juridică (...) Măsura se aplică şi personalului din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, Academiei de Ştiinţe Medicale şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a dispozitivelor medicale din România", a declarat Mihai Constantin, joi, la Palatul Victoria, la sfârșitul ședinței de guvern.

Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat, a precizat acesta.

Citit 837 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2024 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.