Parlamentul European va discuta despre Tezaurul României furat de ruși

Parlamentul European va discuta despre Tezaurul României furat de ruși
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Parlamentul European va discuta, săptămâna viitoare, o rezoluție privind Tezaurul României, însușit de Rusia în urmă cu peste un secol, potrivit agendei oficiale a PE și europarlamentarului PMP Eugen Tomac. Astfel, în sesiunea de la Strasbourg de pe 14 martie, va fi dezbătută și votată rezoluția "Returnarea tezaurului național al României, însușit în mod ilegal de Rusia", relatează Hotnews.

"Ne aflăm într-un moment în care trebuie să prezentăm situația cu claritate, cu foarte multă convingere", a spus Eugen Tomac, într-o intervenție la Digi 24, adăugând că scopul este ca acest dosar să devină unul de importanță majoră pentru UE.

Europarlamentarul a declarat că "toate grupurile politice susțin adoptarea unei rezoluții săptămâna viitoare". El a spus că textul rezoluției este încă în negocieri între grupurile din Parlamentul European și că adoptarea rezoluției ar reprezenta un semnal politic foarte important transmis României de către UE.

Rezoluția ar putea fi un instrument important pentru România, după ce se va încheia războiul din Ucraina, când UE va relua relațiile cu Rusia. Este pentru prima oară când această chestiune a Tezaurului ajunge să fie discutată la un asemenea nivel.

Hotnews menționează și faptul că, în contextul războiului din Ucraina, active de circa 260 miliarde de euro ale Băncii Centrale a Rusiei (cash și instrumente financiare) au fost imobilizate în jurisdicțiile țărilor G7 și UE, peste o treime dintre acestea fiind "înghețate" în Uniunea Europeană.

Citit 581 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 16:52

1 comentariu

  • postat de Ion
    Marți, 05 Martie 2024 21:06
    5.13.134.***
    Tezaurul de la Pietroasa ( cel din imaginea din articol) este la Muzeul Național de Istorie a României. O rezolutie cu efecte 0, ca si condamnarea lui Putin la CPI. Nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, asa cum Rusia nu e membra in Parlamentul UE. 0 barat. Palavre, propaganda goala...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.