Numărul de procurori, la un minim istoric

Numărul de procurori, la un minim istoric
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat, miercuri, că anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal şi a explicat că s-a ajuns ca gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%. El a menţionat că doar zece unităţi de parchet din 235 funcţionează cu schema de procurori completă.

Alex Florenţa a prezentat miercuri raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2023. "Se remarcă o acutizare a acestei situaţii nu doar la nivelul parchetelor locale, ci mai ales la nivelul parchetelor superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave cum sunt omorurile, evaziunea fiscală, spălarea de bani, corupţia şi putem vedea aici parchete de pe lângă tribunale cum sunt Galaţi şi Caraş-Severin cu scheme de ocupare de 15%, altele de 30%. Constatăm aceste deficienţe şi la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel, un exemplu elocvent fiind Suceava şi Galaţi", a afirmat Alex Florenţa, citat de News.ro.

El a menţionat că situaţia se prezintă similar şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere, unde, dintr-un total de 655 de funcţii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA şi DIICOT), la finalul anului 2023, un număr de 370 de funcţii erau vacante, ceea ce reprezintă un procent de 56%.

Procurorul general a mai anunţat că, anul trecut, 165 de procurori s-au pensionat, 29 au fost numiţi în funcţia de judecător, iar în sistem au intrat 40 de procurori.

Citit 463 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2024 15:48

1 comentariu

  • postat de Ion
    Miercuri, 13 Martie 2024 16:24
    213.233.85.***
    Cresterea varstei de pensionare pana la 70 de ani nu ar ajuta oare? Regionalizarea nu ar ajuta? De ce nu iau masuri, ca doar au puterea politica?
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.