Iohannis: „Mă concentrez pe discuțiile pentru NATO”

Iohannis: „Mă concentrez pe discuțiile pentru NATO”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO a alimentat și unele speculații, că ar fi și o posibilă cale pentru a negocia o altă funcție, la nivelul european. Întrebat dacă exclude posibilitatea de a mai candida pentru o altă funcție după discuții și negocieri legate de funcția de secretar general al NATO, președintele a răspuns: „Eu mă concentrez pe discuțiile pentru NATO”, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă, în concluzie, nu va exista nicio altă discuție pentru alte funcții mai târziu, după momentul 9 iunie, Iohannis a spus: „Cred că v-am răspuns destul de tranșant”.

Întrebat, de asemenea, dacă a primit reacții de susținere din partea țărilor membre, Iohannis a spus: „După cum am răspuns și la altă întrebare, nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public”.

Referitor la ce îl diferențiază de Mark Rutte, președintele a declarat că, „fiind o competiție atipică”, nu este rolul său să spună despre celălalt competitor cum va face și ce va face, „dar cred că ne deosebește geografia, istoria și, cu siguranță, unele teme unde abordările noastre, ambele foarte constructive, sunt ușor diferite în ceea ce privește viitorul NATO”.

Citit 389 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.