O barieră de care pare să nu știe nimeni de 14 ani

O barieră de care pare să nu știe nimeni de 14 ani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Curtea de Conturi solicită Primăriei Capitalei să anuleze avizul tehnic acordat în 2010 pentru barierele auto care asigură accesul pe Aleea Dealul Mitropoliei, deoarece nu respectă legea. Pe alee nu există o parcare oficială, dar bariera păzită de jandarmi funcționează zilnic și permite accesul doar pentru anumite autovehicule, potrivit unui reportaj HotNews.ro.

La poalele dealului pe care se află Patriarhia Română, în centrul Capitalei, au fost reamplasate, în urmă cu aproape 14 ani, bariere care asigură accesul auto. Solicitarea a venit chiar din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor, a confirmat pentru HotNews.ro Comisia tehnică de circulație din Capitală. Pentru instalarea lor, comisia menționată a dat aviz tehnic favorabil în decembrie 2010.

Un al doilea rând de bariere de acces se află chiar în apropierea Patriarhiei Române, în vârful dealului, dar la acestea se ajunge doar dacă ai trecut de cea instalată la baza dealului. Controlul asupra barierei revine unui jandarm. Vineri, 8 martie, l-am întrebat pe jandarmul de serviciu care sunt regulile privind accesul auto: "Nu aveți voie să intrați", relatează Hotnews.

În dreptul barierei nu există vreun marcaj distinct sau vreun semn care să indice care autovehicule au acces. Totul pare făcut la mica înțelegere sau în urma unui acord care nu este valabil pentru toți bucureștenii. "Sunt reguli de restricționare pentru traficul auto, nu vi le pot comunica. Sunt stabilite de Patriarhie împreună cu Jandarmeria. Este o parcare specială, nu aveți voie să intrați, căutați alt loc de parcare", ne răspunde jandarmul aflat în tură, când îl întrebăm cum alege mașinile care au acces pe Aleea Dealul Mitropoliei.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor susține, într-un punct de vedere pentru HotNews.ro, că, "având în vedere însemnătatea Dealului Mitropoliei în cadrul activităților religioase naționale și internaționale, necesitatea existenței unor bariere de limitare a accesului în zonă este clamată de nevoi reale și imediate, deservind activități de utilitate publică".

Sute de mașini sunt parcate zilnic pe partea stângă și dreaptă a drumului care urcă și coboară spre Patriarhia Română, după bariera specială. Niciuna nu are în parbriz vreun ecuson și nici nu plătește vreun tarif pentru parcare. De altfel, în zonă nu există un marcaj special specific unei parcări care aparține Primăriei Municipiului București sau vreunei instituții, potrivit sursei citate.

Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui audit finalizat în februarie, că "blocarea accesului pe Aleea Dealul Mitropoliei prin amplasarea unor bariere" nu respectă întocmai legea. În raportul consultat de HotNews.ro, Curtea de Conturi recomandă Administrației Străzilor să trimită o solicitare către Comisia tehnică de circulație pentru anularea avizului tehnic nr. 17285 din 3 decembrie 2010 de reamplasare a barierelor de acces auto pe ambele laterale din Aleea Dealul Mitropoliei. Termenul acordat pentru remedierea situației este 30 iunie 2024.

Citit 1360 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.