Prima cursă Air Schengen a venit de la Viena

Prima cursă Air Schengen a venit de la Viena
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România a intrat în Air Schengen, duminică, fapt ce marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă. România este în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele patru porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud-Agigea, Midia și Mangalia), notează G4Media.

Astfel, călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuşi controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinate ale identității, astfel că poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor, pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

Anul trecut, 23 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi ale României, iar aproximativ 70% dintre aceștia au zburat spre țări din Spaţiul Schengen, susține șeful Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, Valentin Iordache, a declarat duminică, după ce România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, că prima cursă integral operată fără control de frontieră din Spaţiul Schengen este, "uşor ironic", cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este ţara care se opune admiterii României în Schengen, transmite News.ro.

Românii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică. Concret, aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control, cu care vor putea face verificări în bazele de date operative.

O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai fi verificată la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

Într-un alt exemplu, românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, pentru că acest stat nu se află în Schengen. Apoi, în unele state care sunt membre Schengen situația privind minorii va depinde de politicile naționale ale fiecăruia.

Conform Poliției de Frontieră, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate). Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate. Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți, din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Citit 501 ori Ultima modificare Duminică, 31 Martie 2024 18:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro