Protest împotriva rachetelor antigrindină

Protest împotriva rachetelor antigrindină
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Zeci de fermieri au protestat, luni, cu tractoarele, în fața Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focşani. Agricultorii se opun vehement începerii sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, despre care susţin că ar contribui la seceta pedologică din Vrancea.

"Ploile sunt condamnate la pieire, din cauza acestui sistem", spun fermierii. "Rachetele antigrindină nu au impact asupra secetei", spune, în replică, directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuț Lazăr, citat de Agerpres. Astfel de proteste au fost și în județele Prahova, Iași și Vaslui.

Prezent la protestul fermierilor, directorul Lazăr susţine că sistemul este benefic şi că, în curând, se va face şi studiul de impact pentru care au fost deja prevăzuţi banii. Până la finalizarea studiului, însă, sistemul nu poate fi oprit. "Nu există nicio situaţie în care să fi plecat vreo rachetă de pe o instalaţie de lansare, într-un alt tip de nor decât cei cu grindină", a susţinut Ionuţ Lazăr.

Cu toate acestea, fermierii au spus că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului. "Noi găsim zeci de astfel de rachete înfipte în câmp şi ele pot fi fatale la impactul cu un mijloc de transport, fermier, utilaj. Vă imaginaţi un corp de rachetă de patru-cinci kilograme care vine de la 4-5.000 de metri altitudine. Noi nu am dat aşa mare importanţă acestor rachete până anul trecut, când am început să le găsim înfipte în apropierea şoselelor şi caselor. Anul trecut, am sunat la 112 şi am predat vreo patru-cinci rachete. Astăzi am adus aici altele, să le predăm. Dar multe din ele sunt încorporate în pământ, nu se ştie dacă mai au încărcătură, nu se ştie cine ar putea să le găsească", a fost de părere Florin Păcuraru, un fermier din Moviliţa.

Alte voci din rândul fermierilor au susţinut nu doar că sistemul şi-a dovedit ineficienţa, dar şi că acesta "s-a transformat într-o afacere". Fermierii au protestat paşnic, având inscripţionate pe tractoare lozinci precum "#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine", "#Victime fără voie", „# Voi greșiți, noi plătim” sau "#Calculele voastre = falimentele noastre". Reprezentanţii acestora spun că fermierii ar putea continua protestele, dacă lucrurile nu se schimbă.

Citit 701 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2024 20:59

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro