Primii pacienți tratați în spitalul construit din donații

Primii pacienți tratați în spitalul construit din donații
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Spitalul construit la "Marie Curie" de Asociaţia "Dăruieşte Viaţă", cu sprijinul a peste 350.000 de donatori şi 8.000 de firme, a început să funcţioneze şi a preluat copii internaţi până acum în secţiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie şi ATI din clădirea veche a unităţii sanitare. Potrivit unui comunicat remis Agerpres, transferul a fost făcut de-a lungul mai multor zile, începând de miercurea trecută şi până marţi dimineaţă.

"Am avut multe emoţii de-a lungul acestor ani în care am construit acest spital, însă nimic nu poate egala emoţia pe care am trăit-o când am văzut aceşti copii regăsindu-şi bucuria de a trăi, în ciuda bolii. Sau emoţia pe care am trăit-o văzând cum părinţii găsesc noi resurse de încredere şi de speranţă pentru copiii lor, datorită noului spaţiu şi a echipamentelor pe care, împreună cu donatorii şi sponsorii noştri, le-am pus la dispoziţie în cadrul acestui spital construit împreună", a declarat Carmen Uscatu, preşedintele "Dăruieşte Viaţă", citată în comunicat.

"În vechea secţie de neurochirurgie aveau 30 de centimetri între pat şi perete ca să se ridice. Aici, când îi văd alergând pe holuri, mi se pare incredibil. Parcă nu mai lucrăm într-un spital, ci într-o grădiniţă. E foarte important pentru copii şi pentru părinţi să nu mai fie constrânşi de spaţiu", a spus Mihaela Negrescu, asistentă-şefă la Neurochirurgie.

Secţiile care s-au mutat în noul spital ce beneficiază de echipamente de ultimă generaţie sunt: Oncologia, Hemato-oncologia, Neurochirurgia, Chirurgia, ATI, Blocul operator şi Imagistica.

"În plus faţă de infrastructura creată, «Dăruieşte Viaţă» oferă sprijin Spitalului «Marie Curie» pentru îmbunătăţirea felului în care este oferită îngrijirea medicală, stabilind parteneriate internaţionale pentru schimburi de experienţă şi training cu «Prinses Maxima Centrum», Olanda (cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa) şi «St. Jude Children's Hospital», SUA (unul dintre cele mai mari spitale de oncologie pediatrică din lume). «Dăruieşte Viaţă» va continua proiectul cu a doua clădire, pentru a crea un adevărat campus medical, cu aceleaşi condiţii de tratament pentru toţi copiii, indiferent de afecţiune, precum şi spaţii de cercetare, de training, locuri de cazare pentru părinţi etc. De asemenea, «Dăruieşte Viaţă» va asigura mentenanţa noii clădiri şi va oferi sprijin pentru trainingul personalului şi pentru activităţile de entertainment din spital", se arată în comunicat.

"Noi facem un spital" a însemnat o investiţie de 53 milioane de euro, fonduri strânse exclusiv din donaţii de la persoane fizice şi din sponsorizări. Iniţial gândit ca o clinică de trei etaje, proiectul s-a transformat într-un spital cu o suprafaţă de 12.000 mp, nouă niveluri şi peste 140 de paturi. În iunie 2018 a fost turnată fundaţia spitalului, iar în noiembrie 2023 au fost finalizate prima clădire, centrala termică şi o staţie de ozonare.

Proiectul aduce o serie de premiere în sistemul medical din România: primul departament de radioterapie pediatrică dintr-un spital de copii public, primul bloc operator construit exclusiv din sticlă pentru a reduce riscul de infecţii nosocomiale, saloane ATI individuale, saloane de două paturi, cu paturi pentru părinţi şi grupuri sanitare proprii, spaţii dedicate copiilor (locuri de joacă, cinema, studio radio, observator astronomic, sală de sport şi recuperare) şi spaţii dedicate părinţilor şi cadrelor medicale.

Citit 571 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2024 16:44

1 comentariu

 • postat de macarie banu
  Marți, 16 Aprilie 2024 19:58
  89.137.225.***
  daca vom deschide ochii si vom inchide televizoarele vom trai mult,mult mai bine.Trebuie doar sa vedem nu doar sa privim.
  0
  4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.