Istoria banilor în România, la "Brukenthal"

Istoria banilor în România, la "Brukenthal"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muzeul Național "Brukenthal" din Sibiu organizează, între 24 aprilie și 8 iunie, în parteneriat cu Banca Națională a României, expoziția temporară "Puterea leului. Istoria banilor în România", care poate fi vizitată gratuit.

Conceptul expozițional presupune o incursiune în povestea monedei noastre naționale, evidențiind momente-cheie din istoria acesteia, care a debutat în mod oficial în 1867, odată cu înființarea sistemului monetar național.

În același timp, vor fi aduse în atenția publicului și piese care datează dintr-o perioadă anterioară anului 1867, mai exact din epoca medievală, câteva exemple notabile fiind ducații bătuți în Țara Românească și în Transilvania, respectiv groșii în Moldova.

Vizitatorii vor descoperi și talerii-leu, monedele olandeze din argint care au circulat în Țările Române începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, care au devenit atât de populare încât au inspirat alegerea denumirii de "leu" pentru moneda noastră națională. Istoria leului va continua cu primele monede bătute la Monetăria Statului din București în 1870, respectiv cu primele emisiuni de bancnote ale Băncii Naționale în României, puse în circulație în anul 1881.

Povestea banilor va fi ilustrată și prin intermediul altor piese valoroase din colecția Muzeului BNR: primele monede jubiliare emise de un monarh român, care au marcat împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I; însemnele monetare cu cele mai mari valori nominale din istoria noastră monetară; cei mai mici bani de hârtie tipăriți în România; câteva dintre cele mai frumoase proiecte de bancnote românești etc.

Citit 354 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2024 15:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.