”Noaptea Muzeelor”, celebrată în condiții salariale precare

”Noaptea Muzeelor”, celebrată în condiții salariale precare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă desfăşurarea, pe 18 mai, în 253 de obiective a ediţiei aniversare a Nopţii Muzeelor, marcându-se 20 de ani de la debutul în ţara noastră a acestui eveniment.

Potrivit lui Dragoş Neamu, coordonator Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale RNMR, contextul în care are loc această ediţie este unul "foarte delicat".

"Multe muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa în semn de protest faţă de întârzierile nejustificate ale Guvernului în rezolvarea revendicărilor angajaţilor din sectorul muzeal, care vizează creşterea cu 20 la sută a salariilor. Trebuia să fie o ediţie de sărbătoare, dar este destul de dificil să celebrezi precaritatea existentă în sectorul muzeal românesc. Însă, din respect pentru public şi pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment", a declarat Neamu, conform unui comunicat al RNMR.

El a menţionat că, în ciuda acestor provocări, RNMR rămâne dedicată misiunii sale de a aduce cultura mai aproape de public şi de a celebra patrimoniul cultural naţional. În acest an, la Noaptea Muzeelor participă 253 de obiective în toată ţara, cele mai multe în Bucureşti - 55, 34 în Iaşi, 22 în Târgu Mureş şi 18 în Cluj-Napoca.

Ediţia a XX-a reuneşte muzee de profile diverse, de la artă tradiţională şi modernă, la tehnologie, realitate virtuală, instalaţii interactive, ştiinţă, istorie naturală, etnografie şi multe altele, evenimentul incluzând expoziţii, intervenţii culturale, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere, animaţii stradale, concerte şi tururi interactive.

Anul acesta, evenimentul va cuprinde şi activităţi speciale precum expoziţia "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB, cu o reducere substanţială a biletului de acces; proiecte educative, precum "Prietenii Vârstnicilor" iniţiat de Asociaţia Niciodată Singur, dar şi o serie de noi participanţi, cum sunt Institutul de Istorie a Religiilor şi Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca.

Publicul va putea interacţiona cu numeroase proiecte inedite, printre care se numără: "Istoria pe propria piele", o reprezentaţie a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Şcoala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold; un tur ghidat şi un minirecital cameral la Ateneul Român; lecţii de balet la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti.

Programul complet al evenimentelor este disponibil, în ordine alfabetică, pe localităţi, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizări permanente până în ziua evenimentului.

În fiecare an, Noaptea Muzeelor transformă oraşele României într-o veritabilă scenă culturală, atrăgând peste un milion de vizitatori.

Citit 954 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2024 17:16

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro