Pe ultimul drum la Elysee

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acesta va fi ultimul weekend cu Nicolas Sarkozy preşedinte al Franţei. Sau cel puţin acest lucru indică, într-un mod destul de tranşant, sondajele de opinie… Dar căderea lui Sarkozy nu ar fi însă neapărat un titlu de glorie pentru contracandidatul său, Francois Hollande.

Acesta din urmă a mizat mai mult pe votul negativ al francezilor faţă de actualul preşedinte francez, a evitat confruntările electorale şi a lăsat ca efectele crizei şi valurile de critici să erodeze popularitatea lui Nicolas Sarkozy. Lovitura de graţie a venit nu din partea argumentelor stângii, ci din partea liderului de centru dreapta, Francois Bayrou, care în loc să se îndrepte spre conservatori a preferat să-şi manifeste sprijinul pentru Francois Hollande.

De altfel, dacă stânga este în mod clar orientată spre Hollande, în cazul dreptei franceze se prefigurează o reaşezare consistentă de forţe. Semnul acesteia este cutremurul politic pe care l-a declanşat formaţiunea de extremă-dreapta Frontul Naţional, condusă de Marine Le Pen prin câştigare a 18 la sută din voturile din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Le Pen va încerca să profite de o eventuală cădere a lui Sarkozy pentru a-şi întări propria poziţie şi de a transforma Frontul Naţional într-un refugiu pentru electoratul de dreapta în general, pentru conservatorii dezamăgiţi de pierderea bătăliei politice în particular. Le Pen plănuieşte chiar înfiinţarea unei formaţiuni orientate mai spre centrul eşicherului politic, tocmai pentru a-şi lărgi bazinul electoral. Chiar şi cu victoria lui Francois Hollande, nici pe socialişti nu-i aşteaptă vremuri uşoare.

Votul negativ la adresa lui Sarkozy îi va propulsa probabil spre Palatul Elysee, dar odată dispărut vectorul nemulţumirilor şi unitatea opţiunilor se va risipi. Nu mai târziu de luna iunie, în Franţa vor fi şi alegeri legislative, iar scrutinul va fi un test atât pentru învingători, cât şi pentru învinşii dintre alegerile prezidenţiale. Asta pentru că, în fapt, nu este vorba numai de confruntarea dintre Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, ci şi de susţinătorii care se află în spatele lor. Pentru Sarkozy lupta s-ar putea încheia în acest sfârşit de săptămână, dar pentru conservatori s-ar putea spune că greul abia de acum vine.

 

Citit 8266 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2012 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.