Din luna Mai, pacienţii cu boli rare vor primi medicamente compensate

Din luna Mai, pacienţii cu boli rare vor primi medicamente compensate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat joi că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienţii cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

"Astăzi, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au hotărât abrogarea ordinelor privind criteriile de evaluare a tehnologiilor din iunie 2013. Asta pentru că nu a fost implementată corect o directivă europeană care stabileşte preţul medicamentelor de uz uman. Acel ordin nu conţinea criterii de excludere, astfel că Ministerul Sănătăţii era în imposibilitatea de a elimina un medicament din listă", a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a precizat că este nevoie de introducerea unei metode de evaluare care să prevadă includerea unor medicamente şi excluderea altora. Ministrul a făcut referire la Nurofen, un medicament pe care pacienţii şi l-ar putea lua singuri şi care nu pune în pericol viaţa, arătând că acesta ar putea fi scos de pe listă, în favoarea unor tratamente pentru bolnavii care astăzi nu au medicaţie, iar viaţa lor este pusă în pericol.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că lista cu medicamentele compensate de care beneficiază asiguraţii trebuie aprobată prin hotărâre de guvern. Bănicioiu a precizat că a dispus ca evaluarea medicamentelor să fie făcută de un departament din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, respectând modele europene care fac referire la criterii de listare şi de delistare a medicamentelor.

Lista de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni fără alternativă terapeutică va fi stabilită în baza reglementărilor stabilite de UE, a adăugat Bănicioiu.

Citit 899 ori Ultima modificare Joi, 17 Aprilie 2014 15:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.