Primarul Timişoarei, în CONFLICT cu jurnaliştii. COM face un apel la transparenţă şi civilitate

Primarul Timişoarei, în CONFLICT cu jurnaliştii. COM face un apel la transparenţă şi civilitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Convenţia Organizaţiilor de Media-COM* constată cu îngrijorare lipsa de transparenţă a municipalităţii timişorene, care obligă jurnaliştii să facă cereri scrise pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţia publică pentru orice informaţie. Adeseori, cererile sunt declinate cu argumentul nejustificat al ”protecţiei datelor”. Un caz recent este refuzul primarului de a furniza CV-ul unei consiliere, instanţa hotărând ca documentul cerut de jurnalişti să fie făcut public.

Totodată, COM dezaprobă conduita primarului municipiului Timişoara faţă de presa locală. Jurnalişti de la pressalert.ro, deBanat.ro, Opinia Timişoarei, pentrutimisoara.ro, corespondenţi de la Evenimentul zilei, Mediafax ş.a. au fost catalogaţi de primarul Nicolae Robu,  în conferinţe de presă, drept ”mizerabili”, "penibili", "stupizi", "cumpăraţi", "jurnalişti de terasă", iar pressalert.ro este numit "pressabject". Investigaţiile sau criticile aduse serviciilor publice municipale sau unor proiecte ale primarului îi stârnesc acestuia suspiciuni că jurnaliştii ar acţiona în numele unor ”grupuri de interese”. Totuşi, edilul nu a apelat niciodată la căi legale pentru a procura dovezi. De asemenea, solicitarea scrisă a peste 30 de oameni de presă, depusă de doi ani, pentru a se acorda titlul de Cetăţean de onoare post mortem fondatorului ziarului Timişoara, Oscar Berger, s-a lovit de refuzul obstinat al lui Nicolae Robu. Comunicarea excesivă pe Facebook, consacrarea like-urilor ca voturi de încredere sau transmiterea unor interviuri apologetice, luate de subalterne de partid pe TV-Primăria, canal online al municipalităţii, reprezintă instrumente de imagine în locul unei comunicări publice relevante.

Este regretabil că Timişoara a devenit terenul unor conflicte între primar şi presa care îşi exercită funcţia critică, iar comunicarea publică este viciată în detrimentul cetăţenilor care au dreptul să fie corect informaţi. De aceea, facem apel la transparenţă, civilitate şi decenţă în relaţia autorităţilor cu mass-media, în numele mecanismelor democratice care conferă presei un rol important în societate.

Convenţia Organizaţiilor de Media

* COM este o reţea de 32 de organizaţii media care a adoptat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist

(Sursa foto: reteauadestiri.ro)

Citit 1308 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.