Transportatorii avertizează că vor alimenta în afara ţării

Transportatorii avertizează că vor alimenta în afara ţării
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Creşterea accizei la motorină şi benzină cu 45 de bani pentru fiecare litru îi va determina pe transportatorii care efectuează curse internaţionale să alimenteze în afara ţării, aşa cum s-a mai întâmplat în perioadele în care carburantul a fost mai scump în România, avertizează reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Ei estimează că, din acciza majorată, statul va încasa mai puţini bani la buget decât în prezent.

"Transporturile de marfă sau de persoane de pe teritoriul României se vor scumpi, astfel încât vor genera creşteri ale preţurilor mărfurilor, produselor finite şi materiei prime, de unde vor fi generate şi creşteri ale preţurilor de producţie şi creşteri de preţuri ale mărfurilor la raft. Astfel, puterea de cumpărare va înregistra o scădere, ceea ce va duce la scăderea nivelului de trai al românilor, scădere economică pe termen mediu şi lung, falimente în lanţ pentru producători, distribuitori şi micii întreprinzători", se mai arată în comunicat. Transportatorii cer Guvernului să refacă toate calculele privind impactul majorării accizei, sugerând o scădere a încasărilor. "S-ar putea crea probleme grave în toate sectoarele economiei, dar şi scăderi semnificative la vânzările de carburant în ţară, deci şi scăderi ale sumelor încasate la bugetul statului, deoarece există posibilitatea de a alimenta în ţările vecine. Există precedent în acest sens, iar istoria recentă a demonstrat că o astfel de creştere a preţurilor generează scăderi şi nu creşteri la bugetul de stat", mai arată comunicatul.

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principalele noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii vor plăti mai mult pentru benzină şi motorină, în timp ce patronii sau acţionarii companiilor nu mai plătesc deloc impozit pe dividende din 2018. Preţul benzinei din România este în prezent al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar va ajunge similar cu nivelul din Austria, iar cel al motorinei semnificativ mai mare decât în Austria sau Luxemburg, după majorarea accizelor de la 1 septembrie, arată calculele News.ro, pe baza preţurilor medii din UE publicate de portalul energy.eu. Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de şapte eurocenţi pe litrul de carburanţi, introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Citit 845 ori Ultima modificare Duminică, 13 August 2017 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.