Îmbunătățește vederea. Carotenoizii precum luteina și zeaxantina contribuie la menținerea sănătății ochilor. Unele cercetări sugerează chiar că spanacul ar putea ajuta la reducerea riscului de tulburări oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, tocmai datorită conținutului de carotenoizi. Contribuie la menținerea sănătății inimii. Datorită conținutului ridicat de nitrați,…

Leurda - aliat natural pentru sănătate

Scris de Sâmbătă, 26 Aprilie 2025

Primăvara și-a intrat în drepturi, așa că, dacă vă place să faceți plimbări prin pădure, nu ezitați să căutați frunzele de leurdă. Cu un gust puternic și o textură crocantă, leurda are multiple beneficii pentru sănătate și este ușor de folosit într-o mulțime de preparate delicioase. Proprietățile sale gustative și…
Primăvara capricioasă ne pune de multe ori la încercare sănătatea. În această perioadă de tranziție, ghimbirul poate fi secretul pentru o imunitate puternică și un ajutor de nădejde în fața mai multor afecțiuni. Cu o istorie de mii de ani, ghimbirul este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind…
Un nou studiu arată că un consum ridicat de fructe și legume bogate în antioxidanți naturali poate ajuta la diminuarea efectelor nocive ale microplasticului asupra organismului. Potrivit publicației "The Guardian", fructele și legumele de culoare roșie, violet și albastră pot proteja organismul de efectele negative ale microplasticului, cum ar fi…
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează, într-un comunicat, asupra calității cozonacilor comercializați în marile magazine. În urma analizei a peste 20 de sortimente, s-a constatat că unele conțin până la 21 de aditivi, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la originea…
În general, specialiștii în nutriție avertizează asupra consumului de mezeluri, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că există un sortiment de salam din magazine care poate fi inclus fără grijă în alimentație. Este vorba despre salamul crud-uscat, un produs obținut printr-o metodă tradițională, care nu implică utilizarea substanțelor artificiale dăunătoare.…
În sezonul rece, multe persoane caută metode pentru a-și întări sistemul imunitar. De la suplimente alimentare la terapii alternative, fiecare promisiune pare tentantă. Unii susțin că înotul în apă rece ar putea avea beneficii pentru sănătate, dar ce spune știința? Jurnalistul James Gallagher a încercat pe propria piele această metodă…
Cu siguranţă ai auzit despre proprietăţile miraculoase ale rozmarinului. În special, uleiul esenţial de rozmarin are un efect benefic asupra podoabei capilare, promovând creșterea firelor de păr. Pe lângă stimularea creșterii părului, uleiul esenţial de rozmarin este folosit pentru a preveni albirea prematură a firelor de păr. De asemenea, elimină…
Odată cu venirea primăverii, ceapa verde umple toate tarabele din piaţă. Ne place pentru că oferă prospeţime salatelor noastre, dar puţini știu că unora le este contraindicată. Nu este recomandat să consume ceapă crudă cei care suferă de arsuri stomacale cronice sau reflux gastric. Ceapa, în cantităţi mari, duce la…
Planta de aloe vera este extrem de cunoscută și foarte des întâlnită în casele noastre, atât pentru că este ușor de îngrijit, dar mai ales pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate. Iată care sunt câteva dintre beneficiile plantei de aloe vera mai puţin cunoscute. Aloe vera este o plantă cu…
Aproape 190.000 de adulţi şi 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populaţia ţării. La 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintala, în creştere cu 2995 de persoane faţă de statisticile oficiale…
Cercetătorii australieni au reuşit să îi facă pe şoarecii de sex masculin să devină infertili prin blocarea funcţionării a două proteine, intrând astfel într-o nouă etapă a procesului de creare a unei pilule contraceptive pentru bărbaţi, afirmă autorii unui studiu citat de Mediafax. Cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne…
Autorităţile belgiene cer ca ţigările electronice să nu poată fi vândute decât în farmacii. Pneumologi, oncologi şi toxicologi din cadrul Consiliului Superior al Sănătăţii din Belgia avertizează în legătură cu prezenţa în aceste ţigări a unor substanţe toxice insuficient cunoscute şi a căror siguranţă pe termen lung nu a fost…
O echipă de la Universitatea din Tokyo a reuşit să producă, prin intermediul unui soi de orez transgenic, cantităţi importante dintr-un anticorp ce poate combate rotavirusurile aflate la originea gastroenteritei. Această inflamaţie a stomacului şi intestinelor, întâlnită frecvent dar rareori fatală în ţările dezvoltate, provoacă decesul a peste 700.000 de…
Eficienţa medicamentaţiei bazate pe antibiotice continuă să scadă la nivel mondial, iar experţii anunţă că celebrul medicament, care a salvat milioane de oameni, a ajuns deja la sfârşitul erei sale, potrivit publicaţiei Daily Mail. Un înalt oficial al Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat de…
Practicarea unei activităţi fizice o oră pe zi îmbunătăţeşte calitatea spermei, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard, preluat de Le Figaro. Cercetătorii au analizat 137 de bărbaţi cu probleme de fertilitate. Concentraţiile de spermatozoizi erau cu până la 48 la sută mai mari la cei…

Termometre fără mercur până în 2020

Scris de Luni, 14 Octombrie 2013

Încă mai există pe piaţă termometre şi dispozitive pentru măsurarea tensiunii arteriale cu mercur. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că astfel de instrumente medicale sunt foarte periculoase şi că trebuie eliminate cel mai târziu până în 2020. Iniţiativa OMS, în colaborare cu Health Care Without Harm, poartă numele…
Laurus Medical Galaţi este singura clinică privată din Galaţi care furnizează pacienţilor servicii medicale în regim de spitalizare de zi. În baza unui contract încheiat între Laurus Medical Galaţi şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, bolnavii pot beneficia de servicii medicale gratuite pentru intervenţiile de chirurgie generală şi…
Persoanele cu probleme ale arterelor coronariene trebuie să fie atente la obezitatea abdominală. Dr Olivier Meillard arată că, "în mod surprinzător, se observă la pacienţii cu boli coronariene o relaţie inversă între indicele de masă corporală (IMC) şi mortalitate, aşa încât se poate vorbi despre paradoxul obezităţii", relatează passionsante.be.O echipă…
Cercetătorii israelieni au descoperit că bebeluşii alăptaţi la sân prezintă un risc mai redus de a dezvolta tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) decât cei care au fost hrăniţi cu lapte obişnuit, potrivit unui studiu publicat de revista Breastfeeding Medicine. Medicii…
Ceaiurile de plante sunt considerate, în general, că au puteri vindecătoare şi o metodă naturistă de tratare a multor afecţiuni, dar o analiză realizată recent de Institutul federal pentru evaluarea riscurilor din Berlin a detectat o concentraţie extrem de ridicată de alcaloizi de pirolizidină în multe sortimente, ceea ce le…
Crenvurştii trebuie aleşi cu foarte mare atenţie. Ei fac parte din categoria “pastelor fine”, împreună cu parizerul şi polonezii, deci, pot fi falsificaţi foarte uşor, adică pot fi obţinuţi dintr-un amestec care să conţină resturi de carne şi şorici mai mult decât carnea propriu zisă. Ca atare, iată câteva reguli…
Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN). Studiul, care a avut în vedere efectul consumului moderat de bere asupra sănătăţii organismului…
Bărbaţii care nu iau micul dejun se confruntă cu mai multe riscuri de a face o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei maladii cardiace decât cei care respectă masa de dimineaţă, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni în SUA. Cercetarea a fost efectuată pe un…
Pagina 1 din 4