Porto, nobilul şi mereu invincibilul oraş portughez
Foto: foto: pinterest.com

Porto, nobilul şi mereu invincibilul oraş portughez
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Porto, al doilea cel mai mare oraş al Portugaliei, este renumit pentru centrul istoric înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru apusurile pitoreşti de pe malurile râului Douro şi, bineînţeles, pentru vinul ce-i poartă numele.  

Denumirea romană a oraşului, Portus Cale, a dat numele Portugaliei, fapt ce atestă importanţa oraşului în istoria peninsulei iberice. Porto este, după Lisabona, al doilea cel mai mare oraş din Portugalia şi se află în nordul ţării. Se spune despre Porto – iar localnicii îşi asumă cu mândrie acest lucru – că este diferit de restul ţării – o Porto é uma nação, adică „Porto e o naţiune [în sine]”. Caracterul distinct şi l-a câştigat datorită istoriei sale ca mare centru comercial dominat nu de nobilime, ci de burghezia locală şi comercianţii englezi care făceau afaceri aici.

„A muito nobre, sempre leal e invicta cidade do Porto” – Nobilul, mereu loialul şi invincibilul oraş Porto

Oraşul s-a dezvoltat pe mai multe dealuri destul de abrupte, aşa că o plimbare cât e ziua de lungă prin Porto s-ar putea să fie obositoare pentru mulţi. O astfel de plimbare invită însă la pauze dese, în care puteţi degusta specialitatea locală nr. 1: vinul dulce şi tare care poartă numele oraşului – vinul de Porto. În zona turistică a oraşului – Ribeira şi Baixa – predomină străduţele înguste, aşa că transportul în comun nu ajută decât până la un punct; cel mai bine e să iei străzile la pas, oricât de solicitant ar fi din punct de vedere  fizic.

Centrul istoric al oraşului Porto a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1996. Arhitectura sa surprinde evoluţia şi succedarea curentelor, de la romanic, gotic şi renascentist, la baroc, neoclasic şi modern.

Sunt de vizitat centrul istoric, cu clădirile şi zidurile medievale bine conservate; cartierele mai noi, baroce şi neoclasice. Impresionante sunt şi podurile moderne ale oraşului – nu degeaba Porto e cunoscut ca oraşul podurilor. Dacă aceste poduri vă duc cu gândul la Turnul Eiffel din Paris, să ştiţi că nu e o coincidenţă – Ponte Dona Maria a fost proiectat de Gustave Eiffel (cu 12 ani înaintea Turnului parizian), iar Dom Luís I de un inginer colaborator al său.

Fez este cartierul aflat pe marginea Atlanticului, poate cel mai sofisticat dintre cartierele oraşului. Are o zonă de promenadă superbă şi câteva plaje, din păcate prea stâncoase pentru înot (mai accesibilă este Praia do Carneiro). Cel mai aglomerat cartier al oraşului este Ribeira, care atrage cei mai mulţi turişti; este totodată, spun mulţi, cea mai fermecătoare parte a oraşului. Din Vila Nova de Gaia, sau mai simplu Gaia, de partea cealaltă a râului Douro, peste Dom Luís I, se admiră faimoasa panoramă a oraşului Porto, cea care apare pe toate vederile. Tot aici se află cele mai mari depozite de vin de Porto, care pot fi vizitate (cu degustările de rigoare).

sursa: historia.ro

 

Citit 3501 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.