La ora la care citiţi această rubrică în ediţia tipărită a ziarului „Viaţa liberă”, aţi aflat, probabil, cine a câştigat „Chefi la cuţite”. Acum, când scriu - mai sunt nouă ore până începe ultima etapă a competiţiei culinare! - îndrăznesc să cred că Nicoleta Ion, din comuna Drăgăneşti, judeţul Galaţi, a gătit în marea finală. Adică a făcut parte dintr-una dintre cele trei echipe finaliste.
Şi cred asta bazându-mă pe ceea ce s-a petrecut în semifinală. Pe care gălăţeanca a tratat-o cu umor, emoţie, curaj şi inventivitate. Dar şi pentru că a primit o sancţiune grea, chiar la prima probă. În loc sufleu, Nicoleta Ion a pus pe farfurie un preparat ce aducea mai degrabă cu o clătită umplută. Un „fonfleu”, cum spusese ea. „Unde e sufleul?! Că nu e nici urmă!”, s-au minunat chefii. Numai că degustătorilor, rude sau rude ale semifinaliştilor, le-a plăcut: „Până la urmă, gustul contează!”, au spus. Iar cea mai emoţionantă apreciere a venit de la celebrul boxer Leonard Doroftei: „Gustul mi-a plăcut fantastic! M-a întors un pic în copilărie”.
Numai că, pentru nerespectarea temei, Nicoletei i s-a scăzut câte un punct pentru fiecare votant. În total 9 puncte! Gălăţeanca s-a mobilizat, însă, pentru următoarele două probe ale semifinalei. Mai ales că, la desert, a avut-o ca ajutor pe fiica ei mai mare. Iar la „signature dish” s-a încumetat să facă un preparat pe care nu-l stăpânea. Desigur, e greu să concurezi cu bucătari şcoliţi în Franţa, Belgia sau Marea Britanie. Dar tocmai asta înseamnă „Chefi la cuţite”...