Mă uitam la televizor şi înghiţeam în sec. Da’ nu de poftă: „Zahărul este ascuns în orice! Un bol de cereale ca acesta are 35 grame de zahăr. Un corn cu ciocolată are 12 grame de zahăr. O sută de grame de pufuleții - 12 grame. Iaurtul cu fructe conține 15 grame de zahăr. Trei bucățele de ciocolată înseamnă 20 grame de zahăr”, explica dr. Marius Sava, în emisiunea „La Măruță”.
Asta în condiţiile în care un copil ar trebui să consume 20 de grame de zahăr pe zi, iar un adult - 40 de grame. Şi nu-i de-ajuns că mâncăm zaharniţe întregi, ne mai alegem şi cu dependenţe. Pentru că zahărul creează dependenţe şi ne dă impresia că primim recompense: îl mâncăm la supărare, la stres, de plictiseală.
Subiectul principal de discuţie era obezitatea la copii, de care suferă un sfert dintre minorii din România. Şi pentru că nu era de ajuns că mai toate produsele au zahăr adăugat şi sare cât cuprinde, adesea mai şi mâncăm mai mult decât ne-ar fi necesar. Şi le impunem treaba asta şi copiilor: „Atunci când obligi copilul să mănânce mai mult decât e nevoie, s-ar putea să îi creăm probleme. Nu vorbesc despre copiii care au probleme cu absorbția, ci de cei cu fălcuțe, dar care nu termină tot din farfurie”.
Bomboana de pe coliva sănătăţii noastre a venit sub forma unui mesaj de la o telespectatoare: „Am fost pedepsită, încuiată în bucătărie, am primit bătaie de la mama, cred că zilnic. Am fost un copil rahitic până la opt ani. Practic nu îmi plăcea să mănânc. Cu părere de rău, acum am 63 de ani și sunt obeză. Tot timpul mi s-a spus că metabolismul meu este varză”…