Dramă clasică şi două comedii moderne, la Dramatic

Dramă clasică şi două comedii moderne, la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O dramă clasică de August Strindberg, adusă de Teatrul "Unteatru" din Bucureşti, şi două comedii, una românească şi cealaltă din dramaturgia universală, sunt "ispitele" lansate pentru spectatori de Teatrul Dramatic "Fani Tardini", în acest sfârşit de săptămână.

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 19,00, "Unteatru" din București aduce pe scena Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați spectacolul "Domnişoara Iulia", un proiect teatral semnat de regizorii Andrei şi Andreea Grosu, ce are la bază piesa cu acelaşi nume a lui August Strindberg, unul dintre titlurile de referinţă ale dramaturgiei universale. "Pentru noi, în momentul acesta al vieţii, <Domnişoara Iulia> e un text cu raze X, care ajung până la oase. Este despre cum se descompun oamenii în nopţile nedormite şi despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranţă. Ne fascinează cel mai crud şi mai devorator Strindberg. Este un studiu care te trage adânc sub apă, până când simţi că nu mai vezi lumina", spun despre spectacolul lor cei doi regizori.

Vor urca pe scenă actori cunoscuţi, Dana Rogoz, Richard Bovnoczki şi Mihaela Trofimov. Spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 19,00, se va juca "Fat Pig", o melodramă fără exagerări de dragul vulgarului. Regia îi aparţine Laurei Moldovan, de la Teatrul Naţional Târgu Mureş. Fiecare actor din distribuţie are şansa de a-şi demonstra talentul, într-un spectacol plin de ritm. O trimitere la "Romeo şi Julieta", drama desfăşurându-se însă în cinismul vremurilor noastre, când nu marile familii nobiliare duşmane se opun fericirii copiilor lor, ci societatea: colegii de serviciu ai tânărului, angajat al unei companii, care îl văd fericit doar alături de o fiinţă standard, chiar şi una suficientă, fosta iubită, care nu vrea să fie comparată cu o nouă iubită dolofană. Cu toţii încearcă să-l separe pe tânăr de fiinţa cu viaţă neîncorsetată, care îl atrage prin sclipitoare inteligenţă şi umor. O comedie crudă, dar comedie, la care se râde şi se suferă copios, cu actorii: Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin şi Vlad Volf. Extraordinar de funcţional, ca un ansamblu de balet, funcţionează şi decorul scenografului târg-mureşean Ioan Bocoş.

Duminică, 14 noiembrie, tot de la ora 19,00, este programat spectacolul "Marele Premiu", de Mimi Brănescu, o comedie care explorează relația cu sinele și granița fină dintre bine și rău, într-o lume a relațiilor superficiale și a tentațiilor.

"De foarte puține ori în viață sau pe scenă ajungi să ai o discuție adevărată tu cu tine. Această piesă te lasă să faci asta. Am avut bucuria să mă întâlnesc cu un text bun, cu un scenograf bun și cu șase tineri actori pe care îi respect foarte mult", declara regizorul Radu Nichifor, la premiera spectacolului.

Scriitură cu umor negru, replică strălucitoare, marca scenaristului sitcomului "Las Fierbinţi", piesa de duminică e jucată excelent de perechea Petronela Buda (Cocoţata) - Vlad Ajder (Necocoţatul).

"Sunt momente în care nu știi dacă ceea ce ți se întâmplă e binecuvântare sau blestem. Dacă omul de lângă tine e înger sau demon. Dacă tu însuți ești învingător sau învins" - scriau, eliptic și incitant, producătorii spectacolului gălățean, în care Cocoțata este jumătatea diavolească a conștiinței, iar Necocoțatul își urmează plictisit și cuminte viața banală.

Citit 2282 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.