"Martiri", pe scena Teatrului Dramatic

"Martiri", pe scena Teatrului Dramatic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Actorii Oana Preda, Ana Ciucanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Mihai Păun, Carmen Albu, Nică Bargan şi Mihaela Grosu formează distribuția propusă de regizorul Adi Iclenzan pentru spectacolul "Martiri", noua premieră a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați, care se va juca vineri, 22 septembrie, şi sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 19.00. Scenografia spectacolului este semnată de Daniel Divrician, iar regizor tehnic este Lică Dănilă. "Martiri" este o tragicomedie de două ore, spectacolul nefiind recomandat persoanelor sub 18 ani.

Scrisă în 2012 de dramaturgul german contemporan Marius von Mayenburg, piesa "Martiri" a fost pusă în scenă în același an, chiar în regia autorului, la Berlin. Marius von Mayenburg este unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi contemporani, pentru că abordează deseori teme care inflamează, iar stilul său tăios de a aborda subiecte precum ipocrizia umană, superficialitatea, ignoranța sau impostura, bigotismul, lipsa profunzimii și a emoțiilor i-au adus aprecierile, dar și criticile cronicarilor din lumea întreagă.

Textul pune în lumină adevăratele primejdii din instituțiile de învățământ, ne pune față-n față cu cele mai sfâșietoare drame ale tinerilor de astăzi și ne arată cât de fragil este viitorul lor în lipsa unor minți luminate care să le fie repere. "Mă întreb ce se întâmplă atunci când nu reușim să le oferim tinerilor repere, direcții și modele. Mă preocupă tot mai mult universul adolescenței, atât ca o revizitare dintr-o perspectivă matură a propriei experiențe, dar și ca o chestionare a tipului de responsabilitate pe care adulții o au față de noile generații. Dincolo de responsabilitatea directă și evidentă a unui părinte, cred că există și o responsabilitate colectivă. A tuturor adulților față de toți adolescenții. Mă întreb ce se întâmplă atunci când nu reușim să le oferim tinerilor repere, direcții și modele care să îi ajute să gestioneze fragilitatea și confuzia inerente unei perioade de transformare. Rămân singuri. Ce se întâmplă când rămân singuri și cum va arăta lumea?", povestește în context Adi Iclenzan, regizorul spectacolului.

Piesa "Martiri" a fost jucată pe scene cunoscute din Europa și din țara noastră, a fost chiar o modă în anii 2016-2018, când a fost montată în multe teatre mari din România.

Citit 1156 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.