Trei zile de teatru la "Fani Tardini"

Trei zile de teatru la "Fani Tardini"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Actorii Teatrului Dramatic "Fani Tardini" invită publicul gălățean, în zilele de weekend, la trei piese de facturi foarte diverse

Astăzi, 13 octombrie, de la ora 19.00, este programată tragicomedia "Martiri", de Marius von Mayenburg. Este un spectacol extrem de actual, montat recent pe scena Dramaticului gălăţean de regizorul Adi Iclenzan. În distribuție, gălățenii îi pot vedea pe: Oana Preda, Ana-Maria Ciucanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Mihai Păun, Carmen Albu, Nică Bargan şi Mihaela Grosu. Scenografia este semnată de Daniel Divrician.

"Mă preocupă tot mai mult universul adolescenței, atât ca o revizitare dintr-o perspectivă matură a propriei experiențe, dar și ca o chestionare a tipului de responsabilitate pe care adulții o au față de noile generații. Dincolo de responsabilitatea directă și evidentă a unui părinte, cred că există și o responsabilitate colectivă. A tuturor adulților față de toți adolescenții. Mă întreb ce se întâmplă atunci când nu reușim să le oferim tinerilor repere, direcții și modele care să îi ajute să gestioneze fragilitatea și confuzia inerente unei perioade de transformare. Rămân singuri. Ce se întâmplă când rămân singuri și cum va arăta lumea?", este mesajul regizorului despre cea mai recentă montare a sa.

Spectacolul durează două ore şi 20 de minute și este nerecomandat persoanelor sub 18 ani.

Povestea unor eroi ai scenei

Seria evenimentelor din acest weekend continuă pe scena Dramaticului, sâmbătă, 14 octombrie, tot de la ora 19.00, cu spectacolul "O repetiție moldovenească", de Costache Caragiale, o comedie care spune povestea unor oameni simpli dintr-un târg din Moldova secolului al XIX-lea care au vrut să devină actori și să joace în limba română într-o vreme în care la modă erau spectacolele în franceză sau germană.

Regia piesei îi aparține lui Cristian Ban, iar scenografia este semnată de Andreea Săndulescu. Vor urca pe scenă actorii: Radu Horghidan, Ionuț Moldoveanu, Oana Mogoș, Elena Anghel, Vlad Ajder, Ștefan Forir, Răzvan Clopoțel, Florin Toma, Cristina Uja Neagu şi Cristian Gheorghe.

"Spunem povestea unor eroi, niște oameni care au făcut prima trupă de teatru românesc, la Iași, și repetau în condiții foarte precare, și financiare, și ca spațiu, aveau foarte puțin timp, dar, cu toate astea, au reușit să înființeze această trupă de teatru românesc, să adune publicul la reprezentații în limba română. Atunci se jucau multe spectacole franțuzești sau nemțești. Este și un fel de omagiu adus acestor oameni, iar piesa prezintă cumva frustrarea lui Caragiale legată de contextul în care lucra și arată într-un fel foarte comic felul în care actorii se chinuiau să ducă la capăt un spectacol", explică regizorul Cristian Ban.

Spectacolul durează o oră și 50 de minute.

Un spectacol-experiment

Duminică, 15 octombrie, la ora 18:00, pe scena Teatrului Dramatic se va juca "Tomodachi", un spectacol teatral experiment, care abordează teme relevante pentru generația actuală: bullyingul, relația cu tehnologia și dezvoltarea identității personale. Realizat în cadrul unei coproducții de Kinelink Moovee și Teatrul Dramatic "Fani Tardini", spectacolul "Tomodachi", scris și regizat de Alexandru Horghidan, depăşeşte granițele teatrului tradițional pentru a crea o experiență de neuitat, menită să fascineze, să educe și să inspire. Efectele speciale, mixul dintre digital și real, personajele virtuale transformă fiecare moment într-o oportunitate de a experimenta o gamă largă de emoții, într-un mediu interactiv și captivant.

Din distribuție fac parte câţiva talentați absolvenți ai Facultății de Arte de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, coordonați de conf. dr. Victor Mihăilescu: Andrei Ardeleanu, Ionuț Strat, Mihaela Godorozea, Bianca Totolici, Denisa Onisie, Laurențiu Bobeică, Alexandru Bențea, Theo Crețu şi Mihai Păun. Scenografia este semnată de Vanesa Becca.

Producția integrează tehnologia digitală și o varietate de teme profund relevante, de la inteligență artificială la relațiile interpersonale, oferind nu doar divertisment de înaltă calitate, ci și un prilej de dezbatere pe teme actuale. Este un spectacol gândit să ofere o experiență teatrală unică pentru fiecare membru al familiei, indiferent de vârstă. Copiii se vor bucura de acțiunea electrizantă și de posibilitatea de a interacționa cu spectacolul, în timp ce adulții vor aprecia profunzimea și complexitatea temelor abordate.

Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe site-ul bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din strada Domnească nr. 59.

Citit 1076 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 07:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.