8 Orașe și Localități din Bulgaria pe care să le Vizitezi în 2024

8 Orașe și Localități din Bulgaria pe care să le Vizitezi în 2024
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bulgaria a fost o bijuterie ascunsă, dar acum devine o destinație de vacanță populară. Cu plaje aurii lângă Marea Neagră, un peisaj muntos și multe situri istorice, nu este greu de înțeles de ce oamenii călătoresc în Bulgaria. Un alt avantaj al vizitei în această țară este că prețurile sunt rezonabile, mult mai mult decât în stațiunile de pe malul Mediteranei.

Și pentru a putea explora frumusețea Bulgariei în voie, cea mai bună opțiune este călătoria cu mașina fie cu cea personală sau închiriată. 

8 Orașe și localități care trebuie vizitate în 2024

1. Sofia 

Sofia este capitala Bulgariei și se află în partea de vest a țării, aproape de Muntele Vitosha, unde se pot face drumeții vara și schia iarna.

Aici locuiesc aproximativ 1,28 milioane de oameni și, ca majoritatea capitalelor, este plină de viață. Există o gamă variată de restaurante, magazine excelente și o viață de noapte activă.

Totuși, unul dintre principalele motive pentru a vizita Sofia este semnificația și atracțiile sale istorice. În centrul orașului, vei găsi rămășițele fortului Serdica, care a fost construit în anul 2000 î.Hr. de către traci. 

De asemenea, poți vedea biserica romano-bizantină Sfântul Gheorghe, construită în secolul al IV-lea d.Hr. De remarcat că peste 80% din populația bulgară sunt creștini ortodocși răsăriteni, iar bisericile din Sofia sunt numeroase.

2. Varna 

Varna este al treilea oraș ca mărime din Bulgaria și unul dintre cele mai importante puncte turistice ale țării, situat pe coasta de nord a Mării Negre. Are plaje frumoase și există chiar și câteva locuri unde poți face surfing.

Cea mai bună plajă este Rapangi Beach, deoarece este bine întreținută și nu este prea aglomerată. Dacă dorești o pauză de la plajă, orașul este plin de istorie.

Există câteva ruine ale băilor romane pe care le poți vizita, biserici și mănăstiri ortodoxe și muzee precum Muzeul de Istorie și Muzeul Arheologic.

Te poți plimba de-a lungul Kraybrezhna Aleya, o cărare de coastă care trece pe lângă plajă, pe lângă restaurantele cu fructe de mare, unde seara se deschid baruri de cocktailuri și cluburi de noapte, iar locul prinde viață. Din păcate, cele mai multe dintre aceste locuri se închid pe timpul iernii, deoarece Varna este o stațiune de vară.

Varna adoră să găzduiască festivaluri și în fiecare an are loc un festival de muzică, un festival de folclor, un festival de jazz și un concurs de balet.

3. Burgas

Burgas se află pe coasta sud-estică a Mării Negre și este al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria. Cele mai multe dintre plajele din jurul Burgas sunt mici și sunt ascunse în golfuri de nisip cu ape cristaline și calme.

Grădina Mării, chiar lângă plaja principală, are o promenadă frumoasă și grădini bine îngrijite, fântâni, locuri de joacă, terenuri de tenis, cafenele și un teatru. Este un loc minunat pentru a petrece câteva ore.

Dacă ești interesat să înveți despre istoria antică a zonei, atunci mergi la Muzeul de Arheologie, unde vei putea vedea artefacte de la 1.600.000 î.Hr. până la 1.600 î.Hr.

4. Ruse

Ruse se află în nord-estul țării, de-a lungul fluviului Dunărea. Are un aer austriac datorită arhitecturii sale și este cunoscut sub numele de „Mica Vienă”,  fiind un oraș al premierelor.

La Ruse fost tipărit primul ziar bulgăresc, a fost înființat serviciul meteo și a fost finalizată prima cale ferată din Bulgaria.

Este, de asemenea, cel mai mare oraș-port din țară, așa că nu ar fi dificil să petreci o săptămână întreagă și totuși să nu reușești să vizitezi totul.

Are 19 muzee, inclusiv Muzeul istoric regional din Ruse

5. Shumen 

Punctul culminant al orașului este Monumentul Shuman de pe Dealul Ilchov, care comemorează 1300 de ani de la crearea Bulgariei în anul 681 d.Hr. Este enorm și ai nevoie de cel puțin o oră pentru a-l vedea pe tot.

A fost proiectat în stilul cubismului, ceea ce este destul de neobișnuit, deoarece cubismul este folosit în general în picturi. Opt blocuri de beton sunt construite în unghiuri diferite, prezentând imagini din istoria Bulgariei între secolele al VI-lea și al X-lea.

6. Sozopol 

Dacă ești în căutarea mării, a nisipului și a sporturilor nautice, nu vei da greș cu Sozopol. Situat pe coasta sudică a Mării Negre, plajele sunt nisipoase, iar turiștii se bucură de înot, plajă, scufundări, windsurfing, schi nautic și navigație pe tot parcursul zilei.

Este foarte aglomerat din iunie până în septembrie, dar dacă dorești un loc mai liniștit, poți oricând să conduci puțin în afara orașului și să găsești un golfuleț confortabil.

Sozopol este unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, istoria sa datând de 2.500 de ani.

7. Vratsa

Vratsa este cel mai mare oraș din nord-vestul țării și este o bază excelentă pentru activități în aer liber. La doar 10,5 km se află Parcul Național Vracansky Balkan, care are peste 500 de peșteri de explorat.

În parc, poți merge cu bicicleta sau chiar să faci alpinism; iarna, poți schia. În interiorul parcului există hoteluri, restaurante și cafenele. Este al doilea parc ca mărime din Bulgaria și este un paradis pentru floră și faună. Pot fi găsite peste 1.100 de specii de plante, precum și păsări de pradă, inclusiv vulturul grifon.

La 16 km de Vratsa se află Peștera Ledenika, care are stalagmite uimitoare și o acustică superbă.

8. Pleven

Pleven se află în nordul țării și este al șaptelea cel mai populat oraș din Bulgaria. Este cunoscut ca fiind orașul muzeelor, așa că, dacă ești mai interesat de istorie și cultură decât de viața de pe plajă, acesta este locul potrivit pentru tine.

Muzeul Regional de Istorie este deosebit de spectaculos, deoarece are peste 250.000 de artefacte din antichitate, din perioada medievală și din vremuri mai recente. Există chiar și o colecție de 25.000 de monede vechi.

Pentru o experiență emoționantă, vizitează Mausoleul Sfântului Gheorghe Cuceritorul, construit între 1903 și 1907 și dedicat soldaților ruși și români care au murit în timpul eliberării Bulgariei în 1877.

Ce trebuie să știi înainte de a porni la drum?

Drumurile bulgare sunt supuse taxelor. Taxele de drum în Bulgaria se regăsesc sub formă de vignetă. Astfel, pentru utilizarea drumurilor naționale și a autostrăzilor vei avea nevoie de o vignetă pentru Bulgaria. Aceasta se poate achiziționa online, întrucât clasica vignetă care se lipea pe parbriz a fost înlocuită de vigneta electronică. 

Trebuie doar să furnizezi câteva detalii despre vehiculul și călătoria ta, precum: datele vehiculului, durata și începutul călătoriei, numărul de înmatriculare a vehiculului și modalitatea de plată. 

Iar odată achitată taxa de drum pentru Bulgaria, aventura ta poate începe imediat! Vei putea să te bucuri de frumusețea Bulgariei fără restricții. 

Este important de menționat că în Bulgaria se conduce pe partea dreaptă a drumului, iar limita de viteză trebuie respectată în mod riguros. De asemenea, asigură-te că mașina ta este echipată corespunzător cu triunghiuri de avertizare, vestă reflectorizantă și un stingător de incendiu, pentru că acestea sunt obligatorii. Respectarea regulilor de circulație și a semnelor rutiere este esențială pentru a preveni incidentele nedorite. De asemenea, asigură-te că documentele mașinii, inclusiv asigurarea RCA, sunt la zi și valabile în Bulgaria.

Un alt aspect important este starea drumurilor. Bulgaria are o rețea de drumuri variată, iar în unele zone, în special în zonele montane, pot apărea condiții de drum mai dificile, în special iarna. Prin urmare, este bine să te informezi în prealabil despre starea traseului pe care intenționezi să-l parcurgi și să fii pregătit pentru eventuale schimbări în condițiile meteo. Unele drumuri pot fi înguste și sinuoase, deci este necesară o conducere atentă.

Toate aceste locuri din Bulgaria îți permite să explorezi istoria antică și cultura modernă a Sofiei, să descoperi ruinele romane și orașul vechi pitoresc Plovdiv și să te bucuri de soare pe coasta Mării Negre în Varna și Burgas. Cu o mulțime de muzee, galerii și evenimente culturale de explorat, aceste 8 orașe bulgărești de top nu trebuie ratate!

(P)

Citit 1908 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2023 09:43