Weekend plin de evenimente la „Fani Tardini”

Weekend plin de evenimente la „Fani Tardini”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 19.00, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" prezintă spectacolul "Pasagerii", de Sam Bobrick. Spectacolul este o coproducție Universitatea "Dunărea de Jos" Galați - Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galați. Răspunzător pentru direcția de scenă este conf. univ. dr. Florin Toma, iar scenografia îi aparține lui Daniel Divrician.

"Pasagerii" este un spectacol substanțial, în două acte și opt scene, de-a lungul cărora cei nouă actori interpretează nu mai puțin de 19 personaje. Eroii noștri, anonimi veritabili, se întâlnesc într-o stație de autobuz oarecare din Statele Unite ale Americii. Întâlnirile lor împletesc o temă subtilă, dar profundă, care devine limpede abia în scena finală.

În distribuție se remarcă absolvenții Facultății de Arte, promoția 2021: Ionuț Strat (Walter, Mace), Denisa Onisie (Jane, Doamna cu plase), Mihai Păun (Howard, Fred, D-nul Wade), Alina Radu (Lorraine, Audrey), Laurențiu Bobeică (Frank, Al, Bobby), Lavinia Eiler (Clara, Marsha), Doru Ciutacu (Șoferul de autobuz, Ernest), Mihaela Godorozea (D-na Evans, Laura) și Bianca Totolici (June).

Incursiune în universul marelui Creangă

Seria spectacolelor de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" continuă duminică, 4 iunie, tot de la ora 19,00 cu "Soacra cu trei nurori", o comedie de Ion Creangă. Regia îi aparține lui Dan Mirea, iar scenografia este semnată de Daniel Divrician. Spectacolul a avut premiera în iunie 2019. În distribuție, gălățenii se pot bucura de prestația artiștilor: Carmen Albu (Aftimia), Svetlana Friptu (Maranda), Mihaela Lecca-Gorea (Anica), Aureliu Bâtcă (Constantin), Cristina Uja-Neagu (Floarea), Vlad Ajder (Culai), Valeria Taban (Agripina), Adelin Ilie (Gheorghiță) și Lică Dănilă (Popa Leapșă), acompaniați de instrumentiștii Tamara Manea, Doru Roșca, Vasile Savin și Ionuț Donose.

Spectacolul este o incursiune revigorantă în universul marelui Creangă, care oferă nestăvilite hohote de râs, dar și șansa de a ne analiza și înțelege ceva mai bine modelele de comportament moștenite, familia și pe noi înșine.

"Spectatorii îl vor descoperi pe Creangă proaspăt, fresh, pentru că el, studiindu-se în școală, a picat un pic în derizoriu. (…) Un alt element inedit este conflictul de idei din spectacol. Această mamă are trei fii pe care îi educă în felul ei. Încearcă să le determine viitorul și să le formeze personalitatea în funcție de reperele ei de viață. Feciorul cel mic face legătura dintre gândirea nouă și mentalitatea veche de la țară, în care lucrurile erau impuse de multe ori încă de la nașterea copiilor. Cred că textul are profunzime și pentru faptul că trezește un semnal de alarmă în lumea mai puțin educată a satului, în care aceste practici încă există, chiar dacă suntem în secolul al XXI-lea. Sigur, nu sub forma asta abruptă, brutală. Dar ea există ca mentalitate și se perpetuează din generație în generație. La țară încă există mentalitatea că, dacă ești bogat, trebuie să te căsătorești cu una bogată", susține Dan Mirea, regizorul comediei.

Citit 931 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.