Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În noiembrie, gălăţenii vor putea vedea, ca exponat al lunii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, coarnele de bizon de stepă (Bison priscus), strămoşul zimbrilor şi bizonilor moderni, un bovid de proporţii uriaşe, care trăia într-un număr foarte mare de exemplare, în cirezi enorme, răspândite pe aproape tot teritoriul Eurasiei, cum o dovedesc numeroasele depozite fosilifere.

Bizonul de stepă a dispărut în urmă cu 10.000 de ani, odată cu retragerea gheţarilor. Era un erbivor cu dimensiuni impresionante, ajungând până la o lungime de patru metri, înălţimea de doi metri şi greutatea de 1.100 kg. Avea capul masiv, fruntea foarte lată şi boltită, acoperită cu păr lung aspru şi des, iar coarnele erau crescute orizontal-lateral faţă de craniu. Distanţa dintre vârfurile coarnelor erau aproximativ de un metru, măsurând o jumătate de metru fiecare.

La noi în ţară depozitele pleistocene sunt larg răspândite în Moldova, în special sub forma unor terase de râuri. O astfel de situaţie apare în satul Movileni (comuna Coroieşti), la nord-vest de Bârlad, pe Pârâul Hreasca. Succesiunea pleistocenă implică nisipuri cuarţoase cu intercalaţii de nisipuri argiloase. În urmă cu câţiva ani, din acest loc a fost recuperat un craniu de bizon de stepă, aparţinând unui mascul. Tot de aici au mai fost colectate şi alte oase provenite de la aceeaşi specie. Descoperirea documentează existenţa speciei în acest sector al Platformei Scitice, în Pleistocenul superior.

Exponatul lunii noiembrie "Coarne de bizon de stepă" poate fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 2 - 30 noiembrie.

Citit 1612 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.