Ro-Alert va anunţa şi vijeliile puternice

Ro-Alert va anunţa şi vijeliile puternice
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ro-Alert, sistemul de avertizare a populaţiei, va da alerte şi în caz de vijelii sau de alte fenomene meteo care se pot transforma în Cod roşu, anunţă autorităţile. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis joi că vor exista noi proceduri în acest sens, stabilite împreună cu experţii Autorităţii Naţionale de Meteorologie şi cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Concret, s-a stabilit crearea unei linii directe între Centrul Naţional de Prognoză Meteorologică, DSU şi centrul operativ de la Pompieri. „Până luni, în baza grupului de lucru deja creat, vor fi definite fenomenele de vreme severă imediată şi a pragurilor de alertare care vor face obiectul implementării în cadrul Ro-Alert”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, conform "Adevărul". Astfel, oamenii vor fi înştiinţaţi privind fenomene precum vijelii puternice, ploi torenţiale care generează inundaţii şi viituri, ploaie îngheţată şi viscol, a mai adăugat aceasta.

Pe de altă parte, autorităţile le cer martorilor la fenomene meteo severe să apeleze 112. Arafat a precizat astfel că populaţia ar trebui să înţeleagă că „nu e de joacă şi că, dacă cineva sună la 112, se va da o alertă în zona respectivă, valabilă pe o distanţă de cinci kilometri”.

În acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia că fenomenele meteo extreme vor continua să existe în România şi vor fi din ce în ce mai multe.

Citit 3525 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.