Pașii necesari pentru a intra în posesia cărții de identitate

Pașii necesari pentru a intra în posesia cărții de identitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cartea de identitate sau buletinul este documentul care conține datele personale și pe care trebuie să îl aveți asupra dumneavoastră în permanență, de la 14 ani, vârsta la care acesta se obține pentru prima dată.

Documentele necesare pentru a obține cartea de identitate sunt: cerere tip (în funcţie de situaţia care vi se potriveşte), certificatul de naștere, actul de identitate anterior, cu excepţia situaţiei în care acesta a fost pierdut, furat sau distrus, certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, certificatul/hotărârea de divorţ, după caz, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate și extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii de obținere a cărții de identitate.

Documentele necesare pentru obținerea buletinului ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România sunt: pașaportul care poate fi valabil sau expirat ori certificatul constatator privind dobândirea cetățeniei române, emis de Ministerul Justiției sau de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate; actul de identitate și/sau pașaportul, eliberate de autoritățile străine, certificatul de naștere; certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor; hotărârea de divorț definitivă, după caz; certificatele de naștere ale copiilor cu vârste mai mici de 14 ani, după caz; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și, după caz, dovada adresei de reședință; chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.

Există, de asemenea, și acte pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii de stabilire a reședinței: cerere pentru înscrierea în actul de identitate a mențiunii de stabilire a reședinței sub format A4, actul de identitate al solicitantului și extrasul de carte funciară cu care se face dovada adresei de reședință, care trebuie să fie obținut cu cel puțin 30 de zile înainte de a depune actele.

Actul de identitate poate fi și provizoriu, pentru șederea pe un timp limitat în România, și este valabil timp de un an.

Taxa pentru buletinul obișnuit este de 7 lei, iar pentru cel provizoriu trebuie plătit doar 1 leu și se poate achita la casieria Primăriei Galați, la oficiile poștale sau prin SMS la 7530, precum şi cu cardul, pe www.ghiseul.ro. Pentru a plăti prin SMS, trimiteți textul GL7GL1 sau GLD1 și CNP-ul.

Pentru a plăti cu cardul trebuie să accesați site-ul www.ghiseul.ro și veți selecta varianta plată fără autentificare; selectați orașul Galați, iar la rubrica de căutare taxe, trebuie să selectați "Venituri din prestări servicii și taxă vizată". Se vor introduce suma, CNP-ul, numele și prenumele cu adresa poștală și e-mailul, apoi veți aproba plata, după care veți pune datele din cardul personal. La depunerea cererii, va fi nevoie de chitanța electronică printată.

Pentru depunerea documentelor, este nevoie de programare online, care se poate face pe https://buletine.primariagalati.ro/. La capitolul Documente necesare de pe site, găsiţi şi cererile tip de care veţi avea nevoie, după caz.

Citit 4523 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Februarie 2023 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.