Cenaclul „Noduri și semne”: Povești în miniatură

Cenaclul „Noduri și semne”: Povești în miniatură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prozatorul Cezar Amariei a venit cu un grupaj de poezii, intitulat "27 de gloanțe în aer", care au surprins plăcut, poate și fiindcă autorul lor a avut curajul de a aborda și registrul liric. Poemele toate sunt proaspete și îndrăznețe, iar în spatele discursului liric este constant o ironie fină și o anume detașare cu care prozatorul își contemplă propria creație, dar fără a se situa în afara emoției. De remarcat că autorul a reușit să subsumeze niște termeni prozaici poeziei propriu-zise, creionând un mic univers poetic.

Anul ce-a trecut.

Luna s-a mai depărtat cu 4 cm de Pământ

Soarele-a pierdut din masă 174 de trilioane de tone

150 de miliarde de stele s-au format în universul vizibil

Galaxia Andromeda s-a mai apropiat cu 3,5 miliarde de km

Universul s-a lărgit cu peste 60 de trilioane de km

Noi ne-am iubit

Tot acest timp.

Tudor Neacșu consideră grupajul "ca un exercițiu suprinzător și modern, dar ar trebui să scrie poezie din convingere. Poezia lui Cezar este surprinzătoare, nouă, dar are și multe locuri comune; este de admirat că încearcă să extragă poezie dintr-o poezie ”la colțuri” și apreciez curajul de a aborda ”teme lemnoase”. Să nu uite că totuși poezia are nevoie de catharsis.”

Iulian Mardar crede că ”grupajul este inegal din punct de vedere valoric, dar se susține totuși prin câteva reușite lirice. Autorul combină tehnici specifice poeziei cu cele specifice prozei și chiar epigramei. Textele sunt inteligente, sprințare. Pe mine m-a prins ideea cu numerologia, fiindcă are poezie, în ciuda formei prețioase și a datelor statistice. Depinde de autor dacă îl va lăsa pe poet să preia conducerea sau acesta va pieri sub dictatura prozatorului”.

Carmen Neacșu spune că ”Am receptat poemele ca pe niște povești în miniatură, în care prozatorul s-a evidențiat mai mult decât poetul, dar aceasta nu exclude ca pe viitor acest exercițiu să aducă pe lume poezie de calitate”.

Vineri, 29 ianuarie, de la ora 19.00, ne vom întâlni online, tot pe Fb, şi va citi Alina Pavelescu.

Citit 1714 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.