„Abateri simple” pe drumul către Sine

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La moarte şi la publicatul cărţilor să nu te grăbeşti! - decretează un scriitor. Astfel, prozatoarea Cristina Bălan, gălăţeancă şi membră a Cenaclului "Noduri şi Semne", a învăţat că trebuie să aştepte şi să fie prudentă în declanşarea debutului său editorial, de pertinenţa acestuia depinzând deschiderea către public şi evoluţia sa în literatură.

Faptul că nu s-a grăbit se observă în cartea "Abateri simple", apărută recent în colecţia "Biblioteca de proză" a editurii "Princeps Edit" din Iaşi, sub grija poetului Daniel Corbu, în condiţii grafice deosebite, volum care deja a participat la Târgul de carte "Axis Libri", ediţia a doua, organizat de Biblioteca "V.A. Urechia" din Galaţi.

Structurată pe drama ne/putinţei de a înfrunta realitatea, proza Cristinei Bălan cercetează psihologia personajelor foarte bine conturate într-o lume în care de/dublarea personalităţii constituie un fel de refugiu, un soi de scuză, un drum către regăsire şi iertare.

Abaterile sugerate de titlul cărţii nu sunt deloc simple. Putem spune, mai degrabă, că reprezintă o capcană de/montată obsesiv şi maliţios pe parcursul celor peste două sute de pagini ale evenimentelor trăite/imaginate de autoare.

La prima citire, pare un fel de proză „fe”. Dar, citind-o cu acul, cu ochiul de Argus, surpriza este gata să anuleze starea de veselie gratuită şi să impună starea de meditaţie.

Personajele par copleşite de calm olimpian, nervi de oţel şi muşchi de tanc, însă avalanşa introspecţiilor foarte bine controlate de autoare demonstrează cum se dărâmă eşafodajul convingerilor că Nirvana poate fi la îndemâna oricui prin dragoste la prima sau la ultima re/vedere.

Dramă existenţială, limpede în frază şi dialog, cartea de debut a gălăţencei noastre cea de toate zilele aminteşte cât de subţire este linia dintre speranţă şi resemnare, dintre vis şi realitate, dintre naştere şi moarte. „Asta e tot ce contează la urma urmei, nu?” – se miră şi parcă întreabă, în final, Cristina Bălan.

Pe coperta a patra, poetul/redactorul/editorul Daniel Corbu conchide: „…Cristina Bălan este unul dintre cei mai spectaculoşi prozatori tineri în peisajul literar de azi”.

Felicităm autoarea, îi dorim festina lente şi nuntă pe cai!

* Notă: Cine pofteşte „Abateri simple” cu dedicaţie şi autograf, este aşteptat pe linia 0745306600.

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.