Astăzi, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu

Astăzi, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 22 iunie, îl prăznuim pe Sfântul Grigorie Dascălu, Mitropolit al Ţării Româneşti, sfânt născut în Bucureşti la anul 1765; şcolit tot în Capitală la instituţii renumite.

A fost ucenicul Sfântului  Paisie Velicicovschi, cel care a adus isihasmul la Mănăstirea Neamţ şi în tot pământul românesc. O vreme a trăit la Muntele Athos, iar când a revenit în ţară, s-a aşezat la Mănăstirea Căldăruşani.

Pentru lumina învăţăturii sale, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica l-a numit, în 1823, Mitropolit al Ţării Româneşti.

Credinţa sa curată şi adevărată a fost motiv de prigoană, dar Dumnezeu i-a dat  resurse să întreţină aprinsă candela credinţei strămoşeşti. A susţinut învăţământul teologic şi a înfiinţat, între altele, seminariile teologice din Argeş, Râmnic şi Buzău.

A fost cel mai de seamă  întâistătător al scaunului Mitropoliei Ţării Româneşti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălu”.

A fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în octombrie 2005, iar  proclamarea s-a făcut pe 19 mai 2006, cu dată de prăznuire pe 22 iunie.

Sfintele sale Moaşte sunt aşezate în biserica mare de la Mănăstirea Căldăruşani, acolo unde veghează la păstrarea credinţei părinţilor părinţilor noştri. Tot în acest loc  plin de sfinţenie, la Căldăruşani, zilele acestea, dar şi peste an, Sfântul ne aşteptă în tăcere la închinare.     

Citit 450 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.