Oameni de seamă. Etienne-Maurice Falconet, sculptor Rococo de prim rang

Oameni de seamă. Etienne-Maurice Falconet, sculptor Rococo de prim rang
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sculptorul francez Etienne-Maurice Falconet s-a născut la Paris, pe 1 decembrie 1716. A urmat cursuri de dulgher, după care a fost elev al sculptorului Jean-Baptiste Lemoyne.

Una dintre primele sale sculpturi de succes a fost ”Milo of Croton”, lucrare care i-a asigurat admiterea în Academia de Arte Frumoase, în 1754. În scurt timp, a devenit foarte cunoscut, lucrările sale fiind apreciate de publicul vremii; ”L’amour” și ”Nymphe descendent au bain” sunt două dintre ele, cea din urmă regăsindu-se astăzi la Muzeul Luvru.

În 1757, a fost numit director al Atelierului de Manufacturi Regale de Porțelan de la Sevres. Și-a dovedit măiestria creând un serviciu de Sevres pentru micul-dejun și cină. În 1766, a fost chemat în Rusia, unde a realizat la St. Petersburg o statuie colosală din bronz a lui Petru cel Mare. În 1788, s-a întors la Paris, ca director al Academiei de Arte Frumoase.

A fost și autor al unor lucrări, între care ”Reflexions sur la sculpture”, ”Observations sur la statue de Marc-Aurele”, ”Revues litteraires”.

Considerat unul dintre sculptorii francezi de prim rang ai stilului Rococo, Etienne-Maurice Falconet s-a stins din viață pe 24 ianuarie 1791.

 

Citit 643 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.