„Oameni, ziare și minuni” cu jurnalista şi scriitoarea Katia Nanu

„Oameni, ziare și minuni” cu jurnalista şi scriitoarea Katia Nanu
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Joi, 20 aprilie 2023, începând cu ora 14,00, la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" s-a desfășurat o nouă întâlnire din ciclul de conferințe "Povești ale orașului meu", numită "Oameni, ziare și minuni".

Oamenii s-au strâns pentru a asculta povești despre ziarul orașului nostru, despre "Viața liberă", spuse chiar de fostul redactor-șef, jurnalista şi scriitoarea Katia Nanu, la invitaţia directorului Direcției pentru Cultură Galaţi, jurnalistul şi profesorul Cătălin Negoiţă.

Katia Nanu a povestit cum a luat viaţă ziarul Galaţiului, arătând publicului şi numere vechi ale acestuia, rememorând o situaţie în care un străin a ajutat-o, într-un moment nesigur şi dificil. "În data de 23 decembrie 1989, făceam ziarul, al doilea număr. Cerul se aprindea, m-am dus la ziar și fix în noaptea aceea, pe partea cealaltă a străzii venea o mașină. Şoferul s-a oprit, s-a uitat la mine și a zis: «Katia Nanu, vă cunosc de la ziar. Unde mergeți?» I-am spus că mă duc la ziar și acea persoană s-a oferit și m-a dus acolo. Nici în ziua de azi nu știu cui trebuie să mulțumesc că am ajuns întreagă pe acea vreme de război."   

Un alt străin, care a rămas aşa din voinţă proprie, era omul care făcea, într-o vreme, caricaturile pentru ziar. "Avea o caricatură extraordinară și cu mult umor, cu o linie foarte sigură, dar singurul lucru pe care nu-l știu este numele său. Chiar și când îi dădeam banii, nu avea numele. Pentru el era important să își vadă caricatura în ziar. Este un om al orașului, un om al ziarului", a povestit, cu emoţie, Katia Nanu.

O altă întâmplare pe care Katia Nanu a rememorat-o cu evidentă afecţiune s-a referit la un interviu făcut, în Combinatul Siderurgic Galați, unei femei: "I-am luat un interviu unei macaragiţe care muncea de ani de zile pe macara. Macaragiţele erau aristocratele combinatului, erau femei foarte puternice, care puteau face ce face și un bărbat". Întâlnirea pe care a avut-o jurnalista cu femeia intervievată, după ceva timp, a demonstrat că forţa se propaga şi dincolo de porţile platformei industriale: "Era o femeie puternică, cu umeri lați, care muncea ca menajeră, nu era nicio rușine că încă muncea. Era aceeaşi femeie puternică și mi-a spus că, fără îndoială, combinatul a fost cea mai frumoasă perioadă din viața ei. N-am cuvinte să vă spun câtă muncă făceau femeile în combinat."  

La sfârșitul conferinței, Katia Nanu le-a dat sfaturi tuturor studenților de la specialitatea Jurnalism prezenți la eveniment, pentru a-i ajuta să se pregătească mai bine pentru această profesie.

Citit 1117 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.