Primul roman al poetei Eleonorei Stamate

Primul roman al poetei Eleonorei Stamate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce și-a dedicat cea mai mare parte din timp scriind poezie, a venit vremea editării primului roman al Eleonorei Stamate, scriitoare, regizoare, scenaristă, membră a Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Sud-Est din anul 2012.

Romanul "Reverberații cotidiene", apărut la editura gălățeană "Olimpias", zugrăvește, în cele circa 90 de pagini, lupta cu ceea ce poate oferi destinul, cu bune și rele, cu bucurii și necazuri, cu reușite, dar și cu neîmpliniri, cu iubire, dar și cu disperare, cu pierderi de vieți omenești care mutilează suflete.

Acțiunea romanului se petrece în Canada, personajul principal fiind un medic militar, dar centrul de atenție se mută și în Yemen, ţară pentru care autoarea are sentimente aparte, mărturisite atât în roman, cât și în viața de toate zilele.

Se constată preocuparea scriitoarei pentru protejarea cititorului, căruia îi recomandă: "Dragul meu cititor, călătorește, odihnește-te, râzi, plângi de bucurie, plimbă-te, ascultă muzică, umple-ți sufletul de bucurie! Să mori nu este mare lucru, groaznic este să nu trăiești! Visează, creează, iubește ca și cum ai trăi veșnic!"

Cea mai amplă apreciere asupra romanului a realizat-o criticul literar Teodor Parapiru, care a numit-o pe Eleonora Stamate "un personaj și o personalitate", subliniind faptul că scriitoarea a reușit "editarea unei reviste («Tecuciul cultural-artistic») care ține sus un steag ridicat cu mult profesionalism, seriozitate și talent. Eleonora Stamate a dat măsura talentului său și a făcut un pas spre proză, între aceste două genuri literare fiind consistente deosebiri". După ce a felicitat-o pe scriitoare pentru realizările sale culturale, Teodor Parapiru i-a recomandat "să aibă în vedere, în mai mare măsură, unele tehnici epice".

Citit 1199 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Aprilie 2023 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.