A treia expoziție personală din 2023 a pictorului Teodor Vișan

A treia expoziție personală din 2023 a pictorului Teodor Vișan
Teodor Vișan - "Păsări în Deltă"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Incursiuni" este a treia expoziție personală pe care pictorul Teodor Vișan o deschide de la începutul acestui an, la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", după cele găzduite de Muzeul de Artă "Ion Ionescu-Quintus" din Ploiești și de Galeria de Artă din orașul Roman. Cu acest prilej, a fost lansat și albumul de artă "Teodor Vișan - pictură, grafică", apărut de curând la Editura "Axis Libri" a Bibliotecii "V. A. Urechia", sub semnătura subsemnatului.

Pe simezele Galeriei "Mantu" se află o selecție de 36 de lucrări, realizate de artist în ultimii zece ani. Ele reprezintă peisaje, portrete, nuduri, naturi statice și flori, genuri pe care Teodor Vișan le-a cultivat cu consecvență de la debutul său din 1968. Multe peisaje sunt din Galați, orașul natal, căruia i-a alcătuit în timp o adevărată monografie vizuală, o serie de tablouri având pe lângă valoarea estetică și o valoare documentară inestimabilă, întrucât unele străzi și clădiri pictate nu mai există astăzi. Peisajele expuse acum sunt de pe Dunăre și Faleza Dunării, de pe străzile Nicolae Bălcescu și Universității, din Valea orașului sau de pe bulevardul Marii Uniri. Sunt tablouri luminoase, care conțin imagini tonice, în care se simte pulsul dinamic al orașului. Câteva lucrări reprezentând peisaje îl poartă pe iubitorul de artă prin alte zone geografice ale țării (Tulcea, Făgăraș, Techirghiol, Delta Dunării, Sovata), dar şi  pe teritoriul Bulgariei. Portretul, gen bine reprezentat în expoziție, aduce în fața privitorilor chipuri de oameni simpli, pe expresia cărora munca, suferința și timpul au lăsat urme adânci, figuri de tinere și copii care se bucură de ceea ce le oferă viața.

Deschisă în anul când Teodor Vișan a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani, expoziția de la Galeriile "Nicolae Mantu" este o manifestare de ținută, care reliefează potențialul creativ superior al artistului și dorința acestuia de a se confrunta cât mai des cu publicul, conștient că numai astfel opera sa poate fi cunoscută și poate pătrunde în conștiința iubitorilor de frumos.

Expoziția plasticianului gălățean va fi deschisă până pe 27 august.

Citit 885 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2023 10:01

1 comentariu

  • postat de Sandu
    Joi, 17 August 2023 13:23
    86.124.202.***
    Asa maiestrie si genialitate in culoare mai vezi doar la maestrul Nelus Oana care este celebru in toata lumea!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.