Cenaclul "Noduri și Semne", la "Noaptea în Bibliotecă"

Cenaclul "Noduri și Semne", la "Noaptea în Bibliotecă"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" au organizat vineri, 29 septembrie 2023, evenimentul "Noaptea în Bibliotecă, la Galați". Având în vedere că la sediul central a demarat proiectul de reabilitare a clădirii, manifestările s-au desfășurat doar la cele două filiale ale Bibliotecii: Filiala nr. 1 "Costache Negri" - din Țiglina I, în incinta Clubului "Liberty", și Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" - din cartierul Micro 40, în incinta fostului Liceu Metalurgic. Membrii cenaclului "Noduri și Semne" au fost invitați la Filiala 2, unde gazdă desăvârșită a fost Cătălina Șoltuz, din partea bibliotecii județene.

Mai întâi, Daniela Lăcrămioara Capotă a avut o întâlnire cu micii cititori de la Școala Gimnazială "Miron Costin", creând împreună poveștile lui Norișor, scriitoarea citind mai apoi două texte proprii, vorbind puțin și despre haiku, având în lucru un nou volum din această delicată specie literară. Despre această nouă carte, A.G. Secară scrie: "se pot ghici și niște dorințe inocente: calendar de perete -/ în fiecare zi/ călătoresc în Japonia", pentru o maestră a subtilităților emoțiilor, arta magiei fiind una a simplității absolute: "nicio măsură/ între ieri și azi -/ frunza care cade"... Și pentru că nu am subliniat deloc umorul autoarei, închei cu un haiku exemplar: "păsări la fereastră -/ eu și pisica mea/ opinii diferite".

Au recitat apoi poeme Luminița Potîrniche, Valeriu Valegvi și Gelu Ciorici-Șipote.

În aceeași seară, invitat la Craiova, la deschiderea "Muzeului Cărții și Exilului Românesc", la "Noaptea în Bibliotecă" a Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman", A.G. Secară a fost martorul unui recital poetic extraordinar al poeților craioveni, moderator fiind poetul și teoreticianul literar Petrișor Militaru. A doua zi, 30 septembrie, au fost mai multe întâlniri cu prestigioși membri ai diasporei și recitaluri (Carmen Firan, Andrei Codrescu, Adrian Sângeorzan, Theodor Damian, George Roca), asupra acestor momente urmând să revenim. Desigur, au fost și scriitori din țară, precum Stelian Tănase sau Nicolae Tzone, care și-au anunțat revenirea cât de curând la Galați, Mircea Platon, Emanuela Ilie, Robert Șerban, Al. Ovidiu Vintilă, Isabel Vintilă și, desigur, deloc în ultimul rând, scriitorii, profesorii și publiciștii din Craiova, dintre care-i amintim pe Mihaela Albu, Gabriela Gherghișor, Elena Bălășanu, Ionel Bușe, Nicolae Coande, Anca Șerban, Carmen Făgețeanu, Tudor Nedelcea, Maria Dinu, Mihai Ciurea.

Astăzi, 6 octombrie, de la ora 18.00, la sediul "Vieţii libere", va citi A.G. Secară.

Citit 780 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 07:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.