"Fals tratat de COVID-19. Umor negru din vremea pandemiei"

"Fals tratat de COVID-19. Umor negru din vremea pandemiei"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În cadrul manifestării derulate sub denumirea "Cu Salonul literar-cultural prin oraş", la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", învățătorul Marin Oanea și-a lansat, joi, 1 februarie 2024, volumul "Fals tratat de COVID-19. Umor negru din vremea pandemiei", apărut la Editura "Axis Libri" a Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia". Evenimentul a fost moderat de Geta Eftimie, directoare adjunctă a bibliotecii, şi scriitorul, bibliotecarul şi criticul literar A.G. Secară. Printre invitaţii susținători ai autorului s-au numărat actorul Vlad Vasiliu şi profesorii Ghiţă Nazare şi Stan M. Andrei.

După o succintă prezentare a autorului, Geta Eftimie și-a exprimat bucuria că, în contextul renovării bibliotecii, Muzeul de Istorie este gazdă a lansărilor de carte, venind astfel în sprijinul scriitorilor, dar si al cititorilor, care, și de această dată, au umplut Sala "Lapidarium" până la refuz.

Criticul literar Adi Secară a oferit prilejul duetului scriitor-actor (Marin Oanea - Vlad Vasiliu) să condimenteze atmosfera, prin microrecitaluri, pe acordul chitarei autorului și în compania vocii inconfundabile a actorului.

Profesorul Ghiță Nazare, salutând gestul colegilor de cancelarie ai scriitorului și nu numai, de a fi prezenți în număr mare la lansare, a prezentat cartea (inclusiv volumul anterior, "Gogoșele cu zâmbete"), subliniind că rostul acestora este să descrețească frunțile, să-i facă pe oameni mai frumoși și mai buni. A precizat, totodată, că ambele cărți sunt reconfortante, au conotații social-politice, autorul stăpânind foarte bine arta dialogului şi strecurând în conținut expresii mai puțin neaoșe, spre deliciul cititorilor. Deoarece volumele lui Marin Oanea prezintă fapte, întâmplări şi împrejurări hazlii trăite alături de elevi şi de colegii de breaslă, mulți dintre cei prezenți s-au recunoscut în paginile cărții și s-au amuzat copios.

Mioara Ardieleanu a amintit cu nostalgie despre dragostea autorului pentru muzica folk, ce datează din perioada "generației în blugi", iar actorul Vlad Vasiliu a vorbit despre substanța și umorul lui Marin Oanea.

Programul s-a încheiat în acorduri muzicale, pe versurile poemului "Lacul", iar concluzia unanimă a zilei a fost că "Dacă umor nu e, nimic nu e!".

Citit 1257 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 13:41

1 comentariu

  • postat de Un imprudent
    Joi, 15 Februarie 2024 19:01
    89.136.185.***
    La citirea cărții, recomand multă prudență. Se poate muri de râs și astfel crește numărul celor morți din cauză de covid. Era cât pe ce să o pățesc și eu.
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.