Grafica remarcabilă a unui tânăr artist clujean, la Galaţi (FOTO și VIDEO)

Grafica remarcabilă a unui tânăr artist clujean, la Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

La Muzeul de Artă Vizuală vă aşteaptă, până pe 14 aprilie, expoziţia "Explorări", a tânărului artist Theodor Romilă, din Turda. 24 de lucrări de grafică au misiunea să vă introducă în universul introspectiv al lui Teo, aşa cum îi spun familia, prietenii şi, instinctiv, aproape toţi cei care ajung să-l cunoască.

Miercuri seară, pe o ploaie de martie desprinsă din Alifantis, spaţiul cald al muzeului s-a umplut de gălăţeni dornici să descopere un nou artist, dovedind nu doar că suntem gazde bune, dar şi că pasiunea pentru frumos nu se lasă impresionată de un pic de vreme rea.

Directorul muzeului, Dan Nanu, şi curatorul expoziţiei, Ada-Simona Biriş, au vorbit în termeni elogioşi despre realizările lui Theodor Romilă, licenţiat al Secţiei Grafică a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2021, unde şi-a finalizat şi masterul în 2023, acum fiind doctorand al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. A avut două expoziţii personale la Galeria de Artă "Valer Suciu" din Turda, în 2020 şi 2024, participând la mai multe expoziţii colective şi având apariţii în cataloage de artă internaţionale. Theodor Romilă a fost beneficiarul a două burse "Erasmus" în Italia, la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano şi Accademia di Belle Arti di Bari.

Theodor Romilă şi-a intitulat expoziţia "Explorări" fiindcă este în acest punct din traiectoria sa artistică: "Toată facultatea a fost o explorare, atât tehnică, cât şi conceptuală, am încercat tot timpul să avansez în tehnică, în sensul că am început cu grafit, mi-am dat seama că luceşte la lumină şi nu mi-a plăcut, am căutat o modalitate de a elimina luciul, am trecut prin creionul negru acuarelabil, până am ajuns la tehnica actuală, cărbune pe hârtie. Am încercat să avansez cât mai mult pe plan conceptual, de la simple portrete, la lucrări cu o poveste în spate, ajungând la ceea ce puteţi vedea şi dumneavoastră aici", a povestit artistul o fărâmă din munca titanică pe care fiecare lucrare a sa o ascunde. Una dintre piesele de mari dimensiuni din expoziţie a fost terminată în patru luni şi jumătate, artistul lucrând câte 8-9 ore pe zi în mod constant. Expresii ale hiper-realismului, lucrările sale îndeamnă la meditaţie, transmiţând mesaje filosofice şi religioase mai mult sau mai puţin ascunse, care pot diferi în funcţie de receptor. Pentru unele, este necesară o îndepărtare fizică pentru a putea observa anumite detalii, în timp ce altele presupun nevoia unei observaţii de la mică distanţă, la fiecare privire putând să descoperi ceva nou.

Evident, misiunea de a descrie în cuvinte opere de artă plastică este una ingrată, de aceea nici nu mi-am propus aşa ceva. L-am rugat însă pe artist să ne spună care consideră că sunt punctele sale forte şi care defectele la care mai este nevoie să lucreze şi iată ce a ieşit. Pentru a-i admira lucrările, mergeţi la muzeu!

Carte de vizită 

Născut: 1 iunie 1999, Turda, judeţul Cluj.

Calităţi: răbdarea, bunătatea şi iubirea.

Defecte: prea retras, prea puţin îndrăzneţ, prea absorbit de ceea ce face.

Ce-i place: arta sa, păstrarea legăturii cu prietenii şi cititul.

Citit 1697 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2024 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.